Миколаївці за кордоном: у німецькому Бедбурзі працює українська школа

18:32

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Широкомасштабне вторгнення ворога на територію України поділило наше життя на «до» та «після» 24 лютого 2022 року. Жахлива вогняна хвиля змусила тисячі людей шукати прихисток далеко від рідної домівки. Складне випробування кожен переживає по-своєму. Дехто мобілізується настільки, що знаходить сили допомагати на чужині іншим. Саме так миколаївці, яких шляхи війни привели до далекого німецького міста Бедбург, стали ініціаторами створення школи для українських дітей-переселенців.
Як провідомила представниця ініціативної групи, відома миколаївська шоувумен, готельєрка й учасниця популярних українських телевізійних шоу Анастасія Погосова, ініціативу підтримали з Радхаусу (мерії) міста Бедбург і ректорка початкової школи Martinuschule Mirijam Harrwegen. Напочатку 2024 року було створено так звану «українську школу». Зокрема, було запропоноване місце для навчання в міському освітньому закладі, після основних уроків.
Сьогодні школу відвідують 20 дітей віком від 6 до 11 років, які проживають у Бедбурзі та прилеглих населених пунктах. Більшість – це біженці з України. Але є й такі, які народилися в Німеччині, оскільки батьки виїхали ще до війни. Навчання відбувається за освітньою програмою НУШ (Нова українська школа), дисципліни: «Українська мова», «Літературне читання», «Математика», «Я і світ». Працюють з дітьми на волонтерських засадах три педагогині. Серед них і Анастасія Погосова, яка має профільну освіту.
«У нас хлопчики і дівчатка з Маріуполя, Херсона, Києва, Запоріжжя, Чернівців, Сум. Миколаївців шкільного віку тут семеро, але вони вже навчаються в старшій школі. Діти мають різний рівень підготовки, адже пандемія з ковіду та війна даються взнаки», – зазначила пані Анастасія.
Найбільшою ж проблемою стала відсутність навчальної літератури. У вирішенні питання допоміг Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, до якого ініціативна група звернулася на його офіційній сторінці у фейсбуці. В результаті українські хлопчики і дівчатка отримали 154 примірники нових підручників для 1-4 класів з потрібних дисциплін. Сплатив доставку цінного вантажу в 70 кг Фонд співпраці міст-побратимів Миколаєва і Бедбурга. Керівництво місцевої школи, до речі, з власної ініціативи допомогло придбати українським школярам прописи. Звісно, на сьогодні потреби як в навчальній, так і в художній літературі повністю не забезпечені. Наші юні земляки за кордоном були б раді будь-якій книзі рідною мовою, навіть вже читаній.
Школа згуртувала українських дітей і батьків, які сьогодні живуть в Бедбурзі, допомагаючи одне одному долати труднощі. Проте віра та спільна мета дуже надихає: «Ми мріємо про МИР! Це найголовніше! А ще мріємо,щоб наші починання прижилися, і українська школа в Німеччині давала можливість землякам вчитися тавчителювати і надалі. Щоб німецькі діти теж вчили українську як іноземну. І спеціальна шкільна програма для українців за кордоном потрібна, бо доводиться переробляти самостійно. Мріємо про «Український дім» у Бедбурзі з розмовним клубом для дорослих, курсами для літніх людей, з цікавими варіантами для дозвілля, пізнавальними лекціями…», – щиро зізнається Анастасія Погосова.
Мрії здійснюються! Варто впевнено наближатися до мети! А спільними зусиллями це робити завжди легше! Бажаємо сил і терпіння небайдужим людям у такій важливій справі! Нехай все вийде! І швидшого повернення додому – до мирної України!