Остання книжка Інни Гаврилової

13:47

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Згадаймо

Шановні читачі, 25 вересня вийшов у світ новий номер нашої газети “Вечірній Миколаїв”. І ми вже традиційно пропонуємо деякі матеріали з цього номеру тим, хто читає наш сайт. Можливо, вам сподобаються статті з паперової газети і ви підпишетесь на “Вечорку”, щоби отримувати її та читати в своїй оселі. 

ОСТАННЯ КНИЖКА ІННИ ГАВРИЛОВОЇ

20 вересня у Миколаївському краєзнавчому музеї відбулася презентація останньої, шостої, дитячої книжки завідувачки відділу науково-освітньої роботи музею Інни Гаврилової «Відкривайте хату, бо на дворі свято».

– На жаль, за життя авторка так і не побачила надрукованого варіанту своєї книжки. Вона була написана та підготовлена до друку у ковідні 2020-2021 роки, коли Інна Володимирівна вже була на пенсії. Книжка надрукована у типографії Миколаївського ОІППО накладом усього 50 примірників, – розповіла на презентації науковий співробітник музею Антоніна Зимовнова. – Ще 2021 року до нас завітала співробітниця інституту післядипломної освіти Раїса Коломієць і принесла 40 екземплярів надрукованого варіанту збірки. Я була дуже розгублена, бо це стало справжнім сюрпризом. Інна тримала роботу в секреті, навіть, я думаю, сама тихенько проплатила друк і хотіла, як завжди, здивувати оточуючих черговою книжкою.

У 2021 році Інна Гаврилова відійшла у засвіти – життя забрала тяжка хвороба, COVID-19. 21 вересня 2024-го їй мало виповнитися 65 років. Отже ювілейна дата стала приводом для зустрічі в музеї тих, хто знав та поважав Інну Володимирівну, а це – перш за все – представники музейної та краєзнавчої спільноти міста, бібліотекарі, давні друзі з дитячих садочків Миколаєва.

Сьогодні ми хочемо нагадати нашим читачам про цю неординарну музейницю, яку добре знали містяни. Створені нею, з командою однодумців, найцікавіші свята “Ніч в музеї” запам’ятали сотні миколаївців!

Активна дослідниця та новатор вітчизняної музейної педагогіки, тричі стипендіат міжнародного благодійного фонду «Україна 3000», авторка 6 дитячих книжок, 30 робіт для музейних конференцій, 17 виставок та 23 статей для дитячої газети “Мальок”, яка виходила у 1995-2005 роках як додаток “дорослої” газети “Вечірній Миколаїв”. Авторка наукової роботи з етнографії, яку надрукувало за кордоном видавництво Сорбонни, авторка циклу театралізованих музейних  уроків з історії рідного краю «Століття над Південним Бугом», незмінна керівниця протягом 19 років такого унікального явища, як музейний ляльковий театр. Ось яка вона – наша Інна.

А ще вона була дуже порядна людина, талановита і незалежна, патріотка рідної неньки України, любляча матір та вірна й віддана дружина. На жаль, все це ми наголошуємо тепер у минулому часі.

Але друзі, які зібрались в музеї, щоби поділитися спогадами, домовились провести цей вечір не сумуючи, це були світлі згадки про світлу людину.

Своїми спогадами на презентації поділилися директорка музею Ельвіра Єлізарова, численні колеги та інші гості. Про Інну нагадали відеозаписи лялькової вистави, а також рядки з фільму студії “ФотоКрок”, учасники якої свого часу проводили фотозйомки в рамках Інниного проєкту “Музей очима дітей”.

А тепер про книжку: тут використані 12 віршів про народні свята, 12 прикмет та загадок, а також 12 рецептів народних страв до цих свят. Видання доповнене фотографіями співробітників та друзів музею з різних заходів, малюнками дітей школи мистецтв та витинанками. Пані Інна присвятила книжку усім простим людям, своїм батькам та Василю Скуратівському – народознавцю, письменнику, з яким була знайома особисто.

Ця книжка буде цікава вчителям шкільних закладів, вихователям дитячих садочків, батькам та їхнім дітям.

Наталія Христова.