“Дика птиця є джерелом цієї хвороби”: у Миколаївському зоопарку триває карантин через пташиний грип

19:27

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

У зоопарку Миколаєва станом на 24 вересня 2024 року триває карантин через спалах пташиного грипу і загибель двох птахів. На час епідеміологічної загрози відвідувачам заборонено заходити до орнітологічного відділу.

Які причини хвороби та чи загрожує грип людям з’ясовувало Суспільне.

Директор Миколаївського зоопарку Володимир Топчий розповів, усі птахи у закладі перебувають на карантині.

“17 вересня у нас була загибель двох птахів, і ми відправили ці трупи на дослідження. Нам підтвердили, що то пташиний грип. Про це ми доповіли у ветеринарній службі міста та області, створена комісія. Пташиний грип — це така заразна хвороба, нам треба було прийняти міри, щоб ця хвороба не розповсюджувалась”, — сказав Володимир Топчий.

Доступ до орнітологічного відділення для людей на час карантину закритий. Заступник директора Миколаївського зоопарку Юрій Кириченко розповідає, вживають всіх необхідних заходів санітарної безпеки.

“Птахів ми також ізолювали, кожну окрему групу. Співробітники отримали необхідне обладнання”.

“Видано було спецодяг, маски дезрозчини. Все обладнання, транспорт, який у нас тут заїжджає зрідка на територію відділу, теж обробляється”, — прокоментував Юрій Кириченко.

Причина пташиного грипу у зоопарку — дикі птахи, говорить начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини головного управління Держпродспоживслужби у Миколаївській області Сергій Швець.

“На території зоопарку є водойма, яка, на жаль, мабуть, з технічних причин неможливо було її закрити від дикої перелітної птиці. Оскільки зараз восени триває переліт птиці. І дика качка, і інші перелітні птиці, вони, скажімо так, відвідують цю водойму. А дика птиця є джерелом цієї хвороби”, — зазначив Сергій Швець.

Зі слів Сергія Швеця, людина також може захворіти на пташиний грип.

“Може хворіти, але це повинен бути безпосередній контакт з хворою птицею. Контакт з тушею, з м’ясом птиці, можливо, споживання інфікованого м’яса. В такому випадку, враховуючи, що це зоопаркова птиця, ви ж самі розумієте, що її ніхто не споживає”, — каже представник ГУ ДПСС в Миколаївській області.

Завідувачка відділення організацій епідеміологічних досліджень та моніторингу Миколаївського обласного центру контролю та профілактики хвороб Олена Руденко каже, хвороба в людей викликає певні симптоми.

“Починається з підвищення температури, ломота в суглобах, біль в м’язах. Взагалі пташиний грип передається також, як звичайний грип і звичайні респіраторні інфекції”, — пояснює Олена Руденко.

За словами завідувачки відділення, розповсюдження інфекції у зоопарку не передбачається. Каже, контакту з відвідувачами птахи не мають, а працівники зоопарку перебувають під епіднаглядом та щоранку здійснюють медичне обстеження.

“Ми можемо порадити лише одне, виключити безпосередній контакт, не чіпати їх руками, мити руки, використовувати засобу індивідуального захисту”, — додає Олена Руденко.