Заради здоров’я містян: Миколаїв приєднався до глобальної мережі “Міста здорового життя”

12:24

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Миколаїв приєднався до глобальної мережі “Міста здорового життя”. Відповідний меморандум між міськрадою та данською медичною компанією Ново Нордіск було підписано 14 вересня. Про це йдеться на сайті Миколаївської міської ради.
 
Цікаво, що Миколаїв є 50 містом у світі і другим після Києва в Україні, що приєдналось до програми, метою якої є профілактика хронічних захворювань в містах.
 
Документ підписали Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, генеральний директор Ново Нордіск Україна Владислав Мороз та заступник Глави місії Посольства Данії в Україні Єнс Альсбірк.
 
Основна мета ініціативи полягає у створенні доступу до здорового харчування та фізичної активності в містах, що є ключовими факторами для запобігання хронічним захворюванням, таким як цукровий діабет, ожиріння та серцево-судинні захворювання.
 
“Хронічні захворювання залишаються великою проблемою і війна, на жаль, посилює проблеми для містян. Суть цієї програми полягає саме у тому, щоб звернути увагу саме на попередження хронічних захворювань. І якщо ми зможемо змінити місто таким чином, що тут буде більш комфортно жити, рухатись і харчуватися, якщо зможемо надати необхідну освіту та розказати про принципи і харчування, і руху, то це зможе покращити ситуацію з хронічними захворюваннями”, – розповів пан Владислав Мороз.
Він анонсував, що після підписання меморандуму буде проведено аналіз ситуації в Миколаєві, щоб визначити, яким чином можна спланувати цей вплив максимально ефективно.
 
Єнс Альсбірк здивував усіх присутніх, коли українською мовою передав вітання від посла Данії.
 
“Посольство завжди радісно долучається до партнерства, до співпраці з відповідальними данськими компаніями, які працювали в Україні як до повномасштабного вторгнення, так і зараз. Компанія Нова Нордіск, звичайно, один із прикладів такої компанії. Вона допомагає Україні та її населенню, особливо після початку повномасштабного вторгнення. Наприклад, минулого року компанія передала миколаївській станції переливання крові сучасне обладнання. Нова Нордіск вже понад століття веде боротьбу із діабетом. Але, незважаючи на сучасні методи боротьби, рівень захворюваності невпинно зростає, і це не може не турбувати. Але є і добрі новини – є новіші засоби цю хворобу зупиняти, тому ми раді, що Нова Нордіск проводить свою програму “Міста здорового життя”. Я радий, що Посольство Данії долучається до підписання цього меморандуму і сподіваюсь, що він відкриє шлях для багатьох інших проєктів для обміну професійним досвідом між Данією та Україною у сфері охорони здоров’я”.
 
Мер Олександр Сєнкевич висловив сподівання, що підписання цього меморандуму вплине на майбутнє нашого міста.
 
“Я хотів би подякувати народу Данії за те, що вони підтримують нас, і роблять це не просто на словах, а своїми податками. Також я дякую Посольству Данії, особисто послу Оле Егберг Міккельсену та його великій команді. Не можу не згадати наше представництво Посольства Данії в Миколаєві, яке стало нам майже сім?єю. Цей меморандум, який ми підписали сьогодні, направлений на те, щоб люди були здоровими, він направлений на те, щоб якомога менше людей потребувало медичних послуг. Але ми говоримо і про якість медичних послуг, адже компанія Нова Нордіск планує співпрацювати з нашим управлінням охорони здоров?я, а також ми вже маємо спільну співпрацю в облаштуванні укриття в одному з дитсадків міста. Тому я дякую Нова Нордіск за те, що серед великої кількості міст вони обрали для співпраці нас. І від імені миколаївців дякую, що ви турбуєтесь про їх здоров’я”.
 
Під час брифінгу Владислав Мороз детальніше розкрив наповнення меморандуму. Програма зосереджена на попередження хронічних захворювань. Два основних орієнтири в роботі – це фізична активність та доступ до здорової їжі. Це включає спортивні майданчики, велосипедні доріжки, навчальні програми для населення. Також планується співпраця з лікувальними закладами міста, але точково в контексті діагностики, скринінгу цукрового діабету. Крім того передбачається залучення інших партнерів для втілення поставлених цілей.