Не допустити податкового тиску на бізнес

17:37

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

В Миколаєві за ініціативи БО «Українська фундація «Мрія» відбувся «круглий стіл» за участю представників громадськості та бізнес-спільноти міста.

Учасники «круглого» столу обговорили законодавчі ініціативи Уряду щодо підвищення податків, які, на їх думку, призведуть до додаткового тиску на бізнес.

Звертаючись до присутніх керівник регіонального представництва БО «Українська фундація «МРІЯ» Ігор Чайковський зазначив, що першочергове завдання для всіх – наповнення бюджету воюючої країни і забезпечення армії, але ініціатива влади щодо посилення податкових зобов’язань бізнесу для вирішення цих питань не є єдиним безальтернативним варіантом.

На жаль, уряд і нардепи знову діють ситуативно, обираючи найбільш очевидний спосіб вирішення бюджетних проблем. Але ефект від таких дій буде нетривалим, крім того він нівелюватиметься ще більшим дефіцитом і стагнацією економіки України в майбутньому.

Під час дискусії її учасники акцентували увагу на тому, що в разі посилення податкового тиску на бізнес величезна частина підприємців будуть поставлені на межу виживання. Хтось взагалі перестане працювати, а хтось піде «в тінь». Обидва варіанти для економіки країни – надзвичайно погані. Особливо зараз, коли Україна бореться з ворогом і кожна гривня, чесно і прозоро зароблена та зарахована до бюджету, без перебільшення, наближає перемогу.

Що ж запропонували представники бізнес-спільноти Миколаєва?

Оптимізувати існуючи бюджетні витрати. Переглянути фінансування статей із сумнівною суспільною користю.

Підвищити якість роботи правоохоронних та контролюючих органів в тій частині, що стосується детінізації економіки, більш активно проводити боротьбу з митними схемами, контрабандою та нелегальною торгівлею.

Скоротити непершочергові видатки. Переглянути фінансування неактуальних бюджетних програм, які останнім часом не використовуються взагалі, але на них щороку закладаються значні кошти.

Виставити на приватизацію ті державні підприємства, що вже давно є банкрутами або збитковими.

На сам кінець представники громадськості та бізнес-спільноти Миколаєва, що взяли участь в «круглому» столі, підписали звернення до Президента України, народних депутатів України та членів Кабінету Міністрів із закликом переглянути законодавчі ініціативи щодо підвищення податків, зважаючи на їх деструктивні наслідки і проханням виважено підійти до ухвалення таких рішень, враховуючи всі можливі негативні наслідки для економіки та суспільства.

Адже, впевнені підприємці, управління державою має базуватися на здоровому глузді та відповідальності як за дії, так і за бездіяльність.

Інформація редакції.