Протидія шахрайству – як вберегтися від зловмисників: миколаївські поліцейські провели брифінг щодо боротьби з кіберзлочинами

21:13

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Сьогодні, 12 вересня, за участі начальника відділу протидії кіберзлочинам в Миколаївській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України Ганни Забєліної та заступника начальника управління – начальника організаційно-методичного відділу Слідчого управління ГУНП в Миколаївській області Ігоря Кучерука відбувся пресбрифінг.

Тема брифінгу – протидія шахрайству та запобігання Миколаївщині.

Так, за вісім місяців 2024 року на Миколаївщині зареєстровано 1957 кримінальних правопорушень, що кваліфіковані як шахрайство. Для порівняння: за аналогічний період 2023 року таких правопорушень було 2326.

Заступник начальника управління — начальник методично-організаційного відділу Слідчого управління ГУНП в Миколаївській області Ігор Кучерук зазначив, що водночас майже вдвічі зросла кількість повідомлень про підозру у кримінальних правопорушеннях — 645 проти 347 торік.

“Ну і найбільш “популярні” види шахрайства пов’язані із заволодінням грошів під приводом надання послуг в соціальних мережах або під приводом надання онлайн-допомоги. Таких в поточному році зареєстровано 268″, — зазначив він.

“Інші види, такі як отримання соціальних виплат — 308 злочинів та 230 злочинів, пов’язаних із заволодінням грошима під приводом придбання товарів за допомогою соціальних мереж та вебресурсів. І 240 злочинів — це заволодіння коштами під приводом дзвінків представників так званих банків”.

За словами Ігоря Кучерука, однією з основних проблем у розслідуванні кіберзлочинів, це коли зловмисники користуються акаунтами, банківськими картками, сторінками у соцмережах третіх осіб — їх називають “дропи”, які отримують певну плату і можуть не знати про наміри шахраїв. Для таких учасників злочинного ланцюга не передбачена кримінальна відповідальність.

“Ми спостерігаємо зменшення реєстрації злочинів, але це не означає зниження їх кількості. Це свідчить про те, що ми активно працюємо над виявленням злочинців та притягненням їх до відповідальності, а також про те, що населення стало більш обізнаним у сфері інформаційної безпеки”, — додав Ігор Кучерук.

Начальниця відділу протидії кіберзлочинам в Миколаївській області Департаменту кіберполіції НПУ Ганна Забєліна звернула увагу на те, що з розвитком технологій збільшується й кількість користувачів мережі, що призводить до зростання кількості кібершахрайств.

Забєліна пояснила, що шахраї часто використовують різні схеми обману. Наприклад, можуть видавати себе за співробітників банків, правоохоронних органів або благодійних організацій і намагаються виманити конфіденційну інформацію.

“Їхня тактика завжди одна — створення термінової ситуації, щоб змусити жертву надати конфіденційну інформацію, наприклад, дані банківської картки або код з SMS”, — розповіла Забєліна.

Вона нагадала, що жоден банк або офіційний орган ніколи не буде вимагати такі дані. Наприклад, фішинг передбачає надсилання посилань на фальшиві вебсайти, де жертва вводить свої дані.

“Після введення даних на таких сайтах злочинці отримують доступ до облікових записів, банківських карток або іншої чутливої інформації. Ніколи не переходьте за сумнівними посиланнями, навіть якщо вони надіслані знайомими особами”, — говорить Ганна Забєліна.

За словами фахівчині, шахраї створюють фальшиві акаунти на платформах і пропонують товари або послуги, яких не існує.

“Перевіряйте надійність продавця перед тим, як здійснити оплату, шукайте відгуки про нього в інтернеті”, — рекомендує Забєліна.

Кучерук зазначив, що трапляються випадки, коли гроші виводяться через банківські рахунки “дропів” на криптогаманці, власники яких можуть перебувати за кордоном, зокрема в Росії.

“Статистику злочинів, де злочинці перебувають на території РФ, ми не ведемо. Але є випадки, коли російські спецслужби залучаються для здійснення певних дій за гроші”.

Ганна Забєліна додала, що у них є кейси, де кол-центри, які ошукують українців, були розташовані як в Росії, так і в Казахстані. За словами Кучерука, оперативне блокування коштів є одним із найефективніших методів запобігання збиткам жертвам шахрайства.

“Якщо тільки зняли грошові кошти, і вони не встигли перейти на інші рахунки, ми блокуємо ці кошти і повертаємо потерпілим. Якщо ви стали жертвою, одразу звертайтеся до поліції, не зволікайте”, — наголосив Кучерук.