Відбулась презентація ілюстрованого видання «Олексій Маркитан. «Човен пливе»».

18:56

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

11 вересня в обласному художньому музеї імені В.В. Верещагіна зібрались шанувальники творчості миколаївського художника Олексія Віталійовича Маркитана (1959 – 2017) на презентацію ілюстрованого видання «Олексій Маркитан. «Човен пливе»». Також тут експонується виставка картин художника.
Про це розповіли фахівці художнього музею ім. Василя Верещагіна.
Олена Миколаївна Маркитан, вдова художника, сама найпрекрасніша художниця, що створює дивовижної краси ляльки, запропонувала до уваги публіки відання, в якому зібрані найкращі роботи митця: 300 репродукцій нараховує книга, рецензію на неї написала мистецтвознавець, завідувачка відділу візуальних практик інституту проблем сучасного мистецтва Національної академії мистецтва України Олеся Авраменко.
Сім років знадобилося Олені Маркитан, для того, щоб зібрати та видати книгу «Олексій Маркитан. «Човен пливе».
Роботу з видання взяло на себе видавництво “Іліон”. На даний момент видано 30 екземлярів, один з яких і побачили глядачі на презентації.
Олена Миколаївна поділилася з учасниками заходу спогадами про свого талановитого чоловіка, розповіла про його волю та терпіння, які дозволили йому стати відомим у якості оригінального і неповторного художника.
Творчість живописця, якого мистецтвознавці називають представником українського необарокко і відносять до 20 найвидатніших художників України, продовжує дивувати і сьогодні.
Алексій Віталійович Маркитан належить до покоління художників, яке вільно висловлювало думку у власних витворах мистецтва. Використовуючи художню мову народного мистецтва та раннього Ренесансу, Олексій Маркитан зміг знайти у живописі свій неповторний стиль, який відрізняється великою емоційною силою та пластичною виразністю. Його роботи спонукають людину замислитись над важливими філософськими проблемами людства.
На презентації зібралось чимало друзів родини Маркитан, які із задоволенням ділились своїми враженнями від побаченого та почутого.
Миколаївський обласний художній музей імені В.В. Верещагіна – на хвилі мистецтва, яке об’єднує та надихає друзів.