Прокурор МКС оцінив, чи може Путін опинитися на лаві підсудних у Гаазі

22:42

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан обговорив перспективи притягнення російського диктатора Володимира Путіна до суду та навів історичні приклади подібних випадків. Він також зазначив, що Монголії доведеться пояснити ігнорування ордера МКС під час візиту Путіна до країни 2 вересня. 

Про це Карім Хан сказав в інтерв’ю BBC. Він висловив впевненість, що кремлівський диктатор рано чи пізно має опинитися під арештом.

Прокурор розповів, що українська сторона звернулася до нього з проханням розпочати розслідування проти Росії ще у 2021 році під час зустрічі з генпрокурором України. Тоді Хан зазначив, що не мав достатньо ресурсів і мав багато інших обов’язків, оскільки нещодавно вступив на посаду прокурора МКС. Крім того, він не вірив, що Путін вирішиться на повномасштабне вторгнення в Україну.

“Але коли вони це зробили, я вирішив, що все цілком очевидно, і ми повинні розпочати розслідування. Я був на місці подій, і коли ти чуєш історії, свідчення, бачиш руйнування, чуєш висловлювання різних людей, включно з висловлюваннями Володимира Путіна і Львової-Бєлової, застосувати всю суворість закону було нескладно, – сказав Хан.

Про візит Путіна до Монголії 2 вересня він зазначив, що Улан-Батор повинен пояснити, чому ордер МКС був проігнорований і чому Путін не був арештований.

“Переговорний процес на рівні суду триває. Судді можуть дати свої рекомендації, якщо буде виявлено відсутність співпраці, але я не хочу нічого прогнозувати, тому що зараз це питання вирішують між суддями та урядом Монголії, – сказав він.

Хана також запитали, чи вірить він, що колись Путін постане перед судом у Гаазі. Прокурор МКС пригадав приклад Югославії, зазначивши, що спочатку люди сміялися, коли трибунал вимагав ордери на арешт Радована Караджича, Ратко Младича та Слободана Мілошевича.

“Як показала історія, ці люди, що мали в минулому велику владу в своїй країні та регіоні, у підсумку опинилися на лаві підсудних. Є приклади, які показують, що якщо хтось робить, що заманеться, користуючись владою, не обмеженою вищою відповідальністю, його простір для маневру звужується”, – зазначив Карім Хан.