Декомунізація в дії: у Миколаєві вилучать два радянські пам’ятники з Держреєстру

15:24

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

У Миколаєві збираються вилучити з Державного реєстру два радянські пам’ятники — пам’ятник Олександру Гмирьову та пам’ятник борцям за владу рад. Це пов’язано з тим, що вони символізують комуністичний тоталітарний режим, а така символіка в Україні заборонена згідно із законом про декомунізацію.

Така відповідь була надана департаментом культурної спадщини при міністерстві культури та інформполітики, повідомила журналістка Діна Барта.

У листі вказується про те, що пам’ятники, які були внесені до Реєстру, підлягають виключенню, якщо вони пов’язані з комунізмом або російською імперською політикою, відповідно до закону про заборону пропаганди цих режимів. Хоча Міністерство культури вже отримало рекомендації від Українського інституту національної пам’яті щодо цих пам’ятників, офіційних документів для виключення з Реєстру ще не надходило.

Міністерство культури і політики України готує звернення до Миколаївської міської ради та обласної адміністрації, щоб прискорити збір необхідних документів для завершення процедури вилучення.