«Я намалюю на папері рідну Україну!»: юна миколаївська художниця презентувала першу персональну виставку, присвячену Дню міста

16:27

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

4 вересня на першу персональну виставку творчих робіт «Я намалюю на папері рідну Україну!» городян запросила талановита вихованка Дитячої художньої школи м. Миколаєва Єва Барикіна.
До Дня міста у приміщенні Миколаївського академічного художнього драматичного театру 14-річна учениця заслуженої діячки мистецтв України Євгенії Кручиніної до уваги гостей запропонувала 17 робіт. Експозицію прикрасили великі графічні архітектурні замальовки, вишукані живописні гуашеві натюрморти «Сухі квіти», полотна з кольорової графіки, креативні декоративно-прикладні композиції на льоні, виконані зі шкіри, вовни, фетру, замші. Серед представлених робіт – й яскраві батики, замальовки тварин і птахів, зроблені дівчинкою у Миколаївському зоопарку під час літньої практики.
Роботи Єви цікаво розглядати, вони наповнені українським національним колоритом, духовністю, художнім смаком, графічною культурою й одночасно біллю зраненої Батьківщини. Попри свій юний вік авторка за допомогою засобів мистецтва зуміла наситити роботи позитивною енергетикою, що закликає глядачів бачити навколишню красу й надихатися нею, якими б складними не були життєві обставини.
Єва Барикіна зараз навчається у 6-му класі ДХШ м. Миколаєва, учні якого проходять професійну підготовку до вступу у середні та вищі мистецькі заклади. Також вона успішно навчається у 9 класі Миколаївської гімназії № 32 ім. Кривоносова С. С.
«Вже з перших років навчання талановита дівчинка привернула увагу своєю надзвичайною працьовитістю і творчим мисленням. Сьогодні Єва Барикіна – це не просто юна художниця, а справжня професіоналка, яка багато працює в техніці живопису, графіки, декоративного мистецтва і дизайну. На цій виставці представлені роботи, зроблені Євою в різних класах і в різному віці: батик «Зелені комахи» – у 9 років, аплікація риби «Українські красуні» – у 10. З них чітко можна простежити, як вдосконалюється її майстерність», – зазначила наставниця авторки Євгенія Кручиніна.
Сьогодні Єва захоплено вивчає історію світової і української архітектури, найпростішими графічними матеріалами (олівець, лайкер) робить складні замальовки історичних будинків і храмів рідного міста, архітектурних пам’яток світової культури. Практично весь воєнний період вона знаходилася в рідному Миколаєві, а під час повітряних тривог малювала, писала живописні полотна й розробляла цікаві експериментальні композиції. Й творчість дівчинки не залишилась непоміченою.
З аплікацією «Червоне – то любов, а чорне – то журба…», створену в 2023-2024 н. р., авторка перемогла у Всеукраїнському конкурсі дитячої творчості «Об’єднаймося ж, брати мої!» (м. Київ) й отримала грамоту Міністра культури та інформаційної політики України.
За активну виставкову діяльність юна художниця також відмічена:
– грамотою Міністра культури та інформаційної політики України за перемогу у Всеукраїнському конкурсі дитячої творчості «Об’єднаймося ж, брати мої!» ( 2021 р., 2024 р, м. Київ);
– Гран-прі Міжнародного двотурового художнього конкурсу «Акварель» (м. Харків, Національна спілка художників України);
– спецвідзнакою Всеукраїнського конкурсу «Для Бога я створюю найкраще!» (м. Івано-Франківськ).
Вітаємо Єву Барикіну та її наставницю з визначною подією в творчому житті – з дебютною виставкою! Нехай ці незабутні відчуття стануть для юної мисткині стартом широкому шляху у світ мистецтва, яскравого, цікавого та багатого на здобутки! Пишаємося креативною та неординарною молоддю Міста-Героя Миколаєва, яка своїм талантом і наполегливою працею вже сьогодні формує його світле майбуття!
Переглянути експозицію виставки «Я намалюю на папері рідну Україну!» можна протягом двох тижнів за адресою: вул. Адміральська, 25.