У Польщі відповіли на прохання про передачу МіГ

9:57

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Польща передала Україні всю військову допомогу, яку могла. Варшава повернеться до питання передачі Києву своїх винищувачів МіГ-29, коли отримає від союзників замовлені сучасні літаки, зокрема F-35. Про це заявив віцепремʼєр, міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш, коментуючи заяву Президента України Володимира Зеленського про те, що Україна дуже потребує польські МіГи, – передає РАР.

За словами польського віцепремʼєра, він розуміє українського лідера, але Польща вже передала величезну військову допомогу Україні.

“Як наш, так і уряд наших попередників передав Україні військової допомоги на багато мільярдів. Це все, що ми були у змозі передати”, – зазначив він.

Міністр наголосив, що усі рішення, які ухвалює уряд у цій справі, приймаються через призму безпеки Польщі.

“Я знаю, що Україна потребує багатьох видів зброї, але наші партнери з України також повинні розуміти, що польська держава має зберегти свої можливості. І це для мене, як міністра оборони, є пріоритетом”, – наголосив він.

Владислав Косіняк-Камишзаявив, що можливі рішення щодо передачі Україні літаків МіГ-29 може бути прийнято після посилення польської армії замовленими у США новими літаками F-35, перший з яких має бути переданий польській армії в середу. Однак у Польщі перші літаки F-35 очікуються аж в 2026 році, до цього триватиме підготовка польських пілотів на цих літаках у США.

Він додав, що лише після отримання Варшавою літаків F-35 можна буде ухвалювати рішення про подальшу долю МіГ-29, які зараз все ще залучаються до місії захисту повітряного простору Польщі.