Коригував обстріли, моніторив ситуацію: у Миколаєві затримали чоловіка, якого підозрюють у співпраці з ФСБ

15:30

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Служба безпеки України затримала у Миколаєві місцевого жителя, якого підозрюють у шпигунстві за військовими підрозділами Сил оборони на півдні України. Чоловік також збирав інформацію про наслідки обстрілів обласного центру, розвіддані про критичну інфраструктуру.

Про це повідомили в Офісі Генерального прокурора.

“У червні 2024 року громадянина, який провів за ґратами майже 20 років за вбивство, грабіж, розбій і незаконне зберігання зброї, завербував кадровий співробітник ФСБ РФ. Для комунікації із “куратором” вони використовували спеціально створений анонімний чат у Телеграмі”, — йдеться у повідомленні.

“Для виконання завдань ФСБ РФ чоловік влаштувався в один із сервісів швидкої доставки. Це давало йому змогу вільно пересуватися містом, а також перебувати біля об’єктів, які цікавили ворога”.

За даними слідства, російську спецслужбу цікавила інформація про підрозділи морської піхоти, тактичної авіації, а також локації ремонту техніки. Підозрюваний мав збирати розвіддані про медичні заклади, військовий шпиталь та об’єкти критичної інфраструктури регіону

“Ці відомості окупаційна армія РФ використовувала для підготовки і нанесення ударів по об’єктах в українських містах. За кожне успішно виконане завдання — фото, відео та карти із позначками геоданих, окупант обіцяв грошову винагороду”, — розповіли в Офісі Генерального прокурора.

Правоохоронці затримали чоловіка у Миколаєві під час виконання завдання: підозрюваний фотографував і визначав геолокацію одного з військових підрозділів, зауважили у відомстві.

“Під час обшуків за місцем проживання підозрюваного виявили телефони із доказами злочинних дій та банківські картки, на які надходила “винагорода” від агресора”.

Правоохоронці повідомили чоловіку про підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. Санкція статті передбачає 15 років або довічне позбавлення волі.

За ухвалою суду, затриманого тримають під вартою, повідомили в Офісі Генерального прокурора.