Засновника Telegram Павла Дурова затримали в Парижі — ЗМІ

11:10

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Засновника і генерального директора Telegram Павла Дурова затримали в Парижі.

Про це повідомив французький телеканал TF1.

За даними телеканалу, Дурова затримали в суботу 24 серпня ввечері — його приватний літак прилетів до Парижа з Азербайджану. 39-річного Дурова супроводжували його охоронець і неназвана жінка.

TF1 повідомляє, що Дурова у Франції занесли до списку розшукуваних осіб. Ордер на його затримання видала судова поліція Франції на підставі попереднього розслідування. Дурова звинувачують у співучасті в торгівлі наркотиками, злочинах проти дітей і шахрайстві через відсутність модерації в Telegram. Медіа пишуть, що зараз він під вартою.

Джерело TF1 каже, що Дурова заарештують: «На своїй платформі він дозволив вчинити нескінченну кількість правопорушень, не роблячи нічого, щоб це модерувати або співпрацювати (з правоохоронними органами)».

За словами співрозмовника TF1, ордер на арешт Дурова діяв тільки у Франції. Він про це знав, тому останнім часом уникав поїздок Європою. Однак сьогодні з невідомої причини прилетів до Парижу — і «припустився помилки», кажуть джерела.

Після затримання Дурова криптовалюта Telegram (TON), яка використовується для операцій всередині месенджера, почала стрімко падати на біржах.

Генеральний директор Tesla і власник соціальної мережі Х Ілон Маск іронічно відреагував на затримання засновника месенджера Telegram Павла Дурова у Франції.

«Точка зору: Зараз 2030 рік у Європі, і вас стратять за те, що вам сподобався мем», – написав Маск, коментуючи пост іншого користувача про затримання Дурова.

Він також запустив хештег «Звільніть Павла» під відео, де Дуров розмовляє зі скандально відомим американським журналістом Такером Карлсоном про свободу слова в Інтернеті та висловлює радість, що Маск свого часу купив Twitter (нині назва Х).

У 2021 році росіянин Павло Дуров отримав французьке громадянство. Останнім часом він переважно жив в Обʼєднаних Арабських Еміратах.