У Миколаєві організували виставку-продаж: гроші спрямують захисникам

21:33

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

У Миколаївському академічному художньому драматичному театрі 23 серпня презентували виставку-продаж “Диво Причорномор’я”. Свою творчість у таврійському стилі представили близько десяти майстринь, а також аматорські об’єднання та громадські організації. Зібрані з продажів гроші витратять на потреби 37-ї окремої бригади морської піхоти.

Кореспонденти Суспільного відвідали захід та поспілкувались з організаторкою та авторкою ідеї Валентиною Самофал.

Ідея створити виставку виникла у Валентини, коли вона побачила, як мисткині розмальовують тубуси. “І я запропонувала голові Миколаївської обласної ради Табунщику Антону, зробити виставку, щоб зібрати кошти”, — зазначає організаторка.

Загальна мета збору — 60 тисяч гривень. Гроші витратять на ремонт мотора військової автівки.

Колектив театру також долучився до події. Директор-художній керівник МАХДТ Артем Свистун каже, підтримка воїнів ЗСУ дуже важлива.

“Сьогодні тут майстрині, які представляють нашу культуру і нашу спадщину. Хендмейд, який зроблений власними руками. І таврійка — вже символ нашої області. Зібрали сьогодні кошти на мотор для машини, щоб хлопці могли пересуватися”, — говорить чоловік.

“Ця невеличка підтримка наша, але вклад у спільну перемогу. Ми всі повинні сьогодні розуміти й підтримувати моральний дух людей, які зараз знаходяться на лінії фронту”.

Виставку відвідав керівник Миколаївської області Віталій Кім. Посадовець побажав майстриням розвитку та запросив долучитись до співпраці з іноземцями для популяризації культури регіону.

“У наших планах: взаємодія з Данією, Німеччиною та Америкою. Одним з пунктів взаємодії з закордонними побратимами є культурний обмін. Ми плануємо давати культурні виставки про Миколаїв. Про нашу культуру та спадщину”, — зазначає Кім.

“Таврійський розпис — наша культурна спадщина. Один із фундаментів по туристичних точках”.

Художниця та членкиня обласного творчого об’єднання “Прибужжя” й культурно-мистецької асоціації “Арт-спокуса” Леся Сайковська каже, наразі таврійський розпис відновлюється та популяризується. Жінці подобається зображувати на власних картинах українські символи.

“Таврійський розпис він такий специфічний, блакитно-жовтий, наше море, вітер південний, поля, степи, жовті охрести. І символи, берегиня в різних варіаціях, птахи, журавлі, квіти, наш південний виноград. Це і є символи, які часто використовуються в таврійському розписі. Зокрема морські мотиви”, — розповідає мисткиня.

Ще одна майстриня та власниця бренду “Гайдаївна” Анна Гайдай також взяла участь у заході. Жінка зізнається, попри допомогу військовим, з’явилась гарна можливість познайомитись з іншими майстрами.

“По-перше, корисно відчути що ти не один, по-друге, ми робимо спільну справу, ми досліджуємо нашу культуру та популяризуємо її”.

“Ми досліджуємо південь і говоримо про нього всій Україні, тому що картинка “який український південь” має бути. Адже ми маємо уявлення про інші області, а про Миколаївщину тільки місто корабелів”, — каже Анна Гайдай.

Станом на 23 серпня вдалося зібрати 21 700 тисяч гривень, повідомляє організаторка виставки Валентина.

“Нам ще потрібно продати на десять тисяч, щоб заплатити за ремонт мотора на 37 нашу бригаду морпіхів”, — каже жінка.