На Миколаївщині планують модернізувати системи оповіщення

22:06

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

У Миколаївській області планують модернізувати регіональну автоматизовану систему централізованого оповіщення. Нова система буде базуватися на цифровому обладнанні, аби забезпечити своєчасне інформування громадян про небезпеку, навіть в умовах відключення електропостачання.

Про це під час пресбрифінгу 15 серпня розповіла заступниця начальника управління з питань цивільного захисту населення Миколаївської ОВА Олена Горбачова.

За словами Олени Горбачової, на Миколаївщині до регіональної автоматизованої системи централізованого оповіщення підключені 307 сирен по області та 192 гучномовці. Також система має підсистему, яка залучає чотири FM-радіостанції для оповіщення населення.

“Протягом всього періоду повномасштабної війни ми змонтували та встановили додатково 118 сирен по території області. Заходи з модернізації тривають”, — говорить Горбачова.

З її слів, наразі управління замовило розроблення проєктно-кошторисної документації для побудови автоматизованої системи, яка буде базуватися на цифровому обладнанні.

Це забезпечить більшу стійкість системи та розширить її можливості. Наприклад, ми будемо чути не лише сирени з трьома сигналами, але й отримувати додаткову інформацію. Ми зможемо дізнатися, чи пов’язана сирена з хімічною, радіаційною чи іншою небезпекою, без необхідності звертатися до додаткових інформаційних ресурсів

Також обладнання зможе працювати в умовах відключення електропостачання.

“Крім того, в області для закриття потреби повністю необхідно побудувати 56 автоматизованих систем місцевого рівня, як і в районах, так і в територіальних громадах”, — додає посадовиця.

Заступниця начальника управління з питань цивільного захисту населення Миколаївської ОВА каже, що дві з таких систем вже працюють в місті Миколаєві та Южноукраїнську.

“На 32 таких системи вже місцевими органами влади, органами місцевого самоврядування розроблені технічні завдання. Тому ця робота триває, але вона є поетапною”, — розповідає Горбачова.