22 серпня відкрили пам`ятний знак Юрію Крючкову – досліднику історії Миколаєва, письменнику, вченому у галузі суднобудування

15:18

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

У Літературному сквері поблизу Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького зранку 22 серпня відкрили пам`ятний знак Юрію Крючкову – досліднику історії Миколаєва, публіцисту, вченому у галузі суднобудування, доктору технічних наук, заслуженому працівнику культури України, почесному громадянину міста Миколаєва.
Напередодні Дня Незалежності в Літературному сквері біля Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького відбулося відкриття пам’ятного знаку на честь дослідника історії Миколаєва, публіциста, доктора технічних наук, заслуженого працівника культури України, Почесного громадянина міста Юрія Крючкова.
Літературний сквер біля бібліотеки, до речі, єдиний такий в Україні, закладався за ініціативи власне бібліотеки відомими миколаївцями – поетами, письменниками, журналістами, краєзнавцями. В ньому висаджено дев’ять «іменних» дерев. Свого часу Юрій Семенович Крючков посадив тут власноруч магнолію. Якраз біля неї і розташувався пам’ятний знак. Його автором є заслужений діяч мистецтв України Іван Булавицький.
На відкриття пам’ятного знаку зібралася творча інтелігенція міста. Люди, яких з Юрієм Крючковим пов’язували спільна робота, дружба, проєкти по виданню книг, громадська, дослідницька, краєзнавча діяльність. Бібліотекари, письменники, журналісти. Всі, кому небайдуже наше місто. Відкрила урочистість директорка Центральної бібліотеки ім. М. Кропивницького Інга Хоржевська. Вітальне слово прозвучало від начальниці відділу охорони культурної спадщини управління з питань культури та охорони культурної спадщини Світлани Гладун.
Серед присутніх гостей були друзі й колеги, учні Юрія Крючкова, які згадували наставника теплими словами.
«Я пам’ятаю його (Ю.Крючкова). Тут вже було сказано багато, що він з одного боку був дуже серйозним, великим вченим у своїй галузі. Але він був таким дійсним інтелігентом. Завжди м’яко ставив питання і ніколи не ображав людей. Його всі влучні зауваження приймалися практично стовідсотково. І вже було сказано, що він був м`якою людиною. Але вимогливою у тому числі», – згадував директор машинобудівного навчально-наукового інституту НУК Сергій Сербін.
«У 1977 році я студент 3-го курсу історичного факультету Миколаївського державного педагогічного інституту, як і мої друзі, однокурсники розпочали вивчення спецкурсу «Історичне краєзнавство». І ось був запрошений на ряд лекцій саме Юрій Семенович. Він справив надзвичайне враження як оратор. Знавець історії. Його глибина – це чистота, відповідно структурованість думки. Логічність, послідовність у викладі матеріалу. Це нам, студентам, майбутнім вчителям історії було цікаво, пізнавально», – ділився літератор й педагог Леонід Ржепецький.
Право відкрити пам’ятний знак було надано дружині Юрія Семеновича Людмилі Крючковій і його доброму другу, заслуженому енергетику України Володимиру Подгуренку.
Пам’ятний знак Юрію Крючкову є вже третім у Літературному сквері біля Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького м. Миколаєва. Попередні два були відкриті у 2022 і 2023 роках. В цьому році планується встановлення ще двох.
Текст – Павло Москальов.