СБУ заявила про знешкодження російської агентурної мережі на Миколаївщині та ще у двох областях України

23:55

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Служба безпеки України заявила, що знешкодила російську агентурну мережу, яка діяла у Миколаївській, Дніпропетровській та Івано-Франківській областях. Під час спецоперації у Миколаєві затримали двох підозрюваних, які шпигували за Силами оборони та важливими об’єктами інфраструктури.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За даними Служби безпеки, серед підозрюваних є місцевий правоохоронець, який з 2015 року підтримує зв’язок з керівником агентурної групи РФ, колишнім міліціонером Андрієм Шевченком.

“Чоловік у Миколаєві збирав дані про розташування та переміщення підрозділів ЗСУ, а також намагався дізнатися, де знаходяться стратегічні підприємства оборонної промисловості. Також інформував армію РФ про кадрові зміни в українських правоохоронних органах”, — йдеться в повідомленні.

Крім того, як заявляють в СБУ, керівник агентурної групи РФ залучив до розвідувальної діяльності свого батька з Миколаєва, колишнього міліціонера.

“За його координатами окупанти повторно обстріляли один із енергооб’єктів на Прикарпатті. Для коригування вогню колишній міліціонер потай використав свого знайомого, який проживає в західному регіоні України”, — повідомили у відомстві.

Також чоловік шукав потенційних кандидатів для співпраці з РФ, зокрема серед колишніх та чинних правоохоронців і військових на Миколаївщині.

Контррозвідка СБУ затримала батька ймовірного керівника російської агентури під час спроби виїхати до Криму. Одночасно був затриманий ще один підозрюваний.

За інформацією СБУ, кураторами осередку був керівник 161-го центру підготовки спеціалістів головного управління Генштабу Збройних сил РФ та двоє співробітників “управління ФСБ у Криму”.

Під час обшуків слідчі вилучили мобільні телефони, комп’ютерну техніку, чорнові записи та документи з доказами діяльності. Також виявили російську символіку та російські рублі.

Слідчі СБУ повідомили чоловікам про підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. Наразі вони перебувають під вартою. Санкція статті передбачає довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Крім того, за цією ж статтею заочну підозру отримав резидент агентурної групи — Шевченко.