Хворий на сказ: на Миколаївщині домашній кіт покусав господаря

19:03

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

В Очакові Миколаївської області хворий на сказ домашній кіт покусав господаря. 16 серпня чоловік звернувся до КНП “Очаківська багатопрофільна лікарня”, його госпіталізували. Станом на 20 серпня отримує відповідне лікування.

Про це повідомляє Очаківська міська рада.

Обласна лабораторія Держспоживслужби виявила сказ у кота 16 серпня. У тварини були прояви захворювання: агресивність, світлобоязнь, відмова від їжі, слинотеча, параліч задніх кінцівок. 24-місячний кіт загинув 15 серпня, йдеться у повідомленні.

Миколаївський районний відділ обласного центру контролю та профілактики хвороб рекомендує жителям міста вакцинувати домашніх тварин проти сказу. За інформацією закладу, це вже другий випадок сказу серед тварин, а саме домашніх котів, в Очакові з початку 2024 року.

Сказ — заразне та невиліковне захворювання, на нього хворіють дикі тварини, такі я лисиці, вовки, борсуки та інші. При контакті з інфікованими тваринами людина може заразитись на сказ. Прояви хвороби переважно виникають навесні, йдеться у повідомленні.

“Тварини, які захворіли, не бояться людей та не тікають, якщо людина наближається до них. Вони забігають в населенні пункти та нападають на людей і свійських тварин”, — додали у відомстві.

Збудник сказу — це вірус, який розмножується і знаходиться в головному та спинному мозку, а також слинних залозах хворих тварин. Вірус виділяється зі слиною та передається людині під час укусу або обслинені шкіри чи слизових оболонок.

“У слині тварин вірус сказу може зберігатися до десяти діб й появи перших ознак захворювання”.

“Навіть якщо укус був зроблений здоровою на вигляд твариною, необхідно терміново звернутись до лікаря. Тварину необхідно ізолювати та спостерігати за нею, (разом — ред.) з ветеринарним працівником”, — зауважили у Миколаївському райвідділі центру контролю та профілактики хвороб.

У повідомленні додають, до встановлення факту захворювання тварини, її не можна “знищувати”. В протилежному випадку — обов’язковий курс щеплень від сказу.

“Потрібно пам’ятати, що після укусу хворою твариною людина може захворіти через 10-60 днів, навіть через рік і більше. Захворювання людини, яка не звертається за медичною допомогою у всіх випадках закінчується летально”, — повідомляють у закладі.

Травмованим від укусів або обслинених хворою твариною, потрібно негайно звернуться до лікаря. Перед тим — промити рану мильним розчином господарського мила та обробити спиртом.

“Додержуйтесь рекомендацій лікаря, якщо вам призначено антирабічне лікування, не відмовляйтеся та не покидайте лікування, захворювання на сказ закінчується летально”, — повідомили у відомстві.