Мистецтво війни. Каховська трагедія на картинах Ольги Артим

14:34

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Ці кадри шокували весь світ. У червні минулого року російськими військами було здійснено підрив Каховської гідроелектростанції. Велика вода на своєму шляху зносила все – житлові будинки, службові приміщення, тварин і людей. Трагедія розділила життя Херсонщини та частини Миколаївщини на до та після.
Через рік після катастрофи екологи акуратно говорять про ознаки відродження природи на території, де у 16 ​​– 17 ст. простягалася частина Запорізької Січі – легендарний козацький Великий Луг, який протягом 70 років був затоплений водами Каховського водосховища.
Залишитися стояти осторонь трагедії не змогла миколаївська художниця Ольга Артим, чия виставка живопису «Козацька Атлантида» відкрилась у Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького.
Експозиція складається із 15 картин. В єдине змістове й візуально ціле авторка поєднала роботи різних років. В центрі триптих «Козацька Атлантида», як демонстрація Каховської трагедії.
«Я писала їх дуже важко. Бо взагалі я пишу роботи швидко й віртуозно, можна сказати. А тут я замислювалася, якими образами це зробити. Те, що у мене на душі було. Бо те, що я вміла, то не дуже годилося. Мені довелося вивчати трошки історію, заглиблюватися у те, що я пишу. Щоб персонажі були подібні на правду», – ділиться Ольга Артим.
Сюжетна картина вимагає від художника мобілізації усіх його здібностей, вмінь й навичок. В процесі написання митець теж дізнається чимало нового. У авторки виставки від початку була купа композиційних підходів, вирішення образів. Протягом року тривав творчий пошук.
«По своїй природі Ольга Артим надзвичайно позитивна людина. Вона любить життя. Вона любить кольори життя. Оцю природу, ці квіти, що дарує Господь. Вона кохається у відтінках кольору, веселці, різноколірності. Вона любить це. Але цей позитив, попри те, що вона взяла трагічну тему, цей позитив ми бачимо в її творах. Ми бачимо трагедію, яка рве окови й пробуджує дух», – говорить голова Миколаївської обласної організації Національної спілки художників України Дмитро Артим.
Твори Ольги Артим 2024 року експонуються вперше. Нового сенсу в контексті виставки набули картини, написані мисткинею раніше.
«Козацька Атлантида» Ольги Артим – молитва за загиблими та гімн незламності українського духу.
Фото Сергія Кононенка.