“Суспільне”: Збережемо Бузький Гард

13:01

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

В Южноукраїнському суді на Миколаївщині 12 серпня продовжили розгляд позову екологині Інни Тимченко до НАЕК “Енергоатом”. Суть позову — зобов’язати підприємство знизити рівень води в Олександрівському водосховищі та заборонити добудову Ташлицької гідроакумулюючої електростанції, аби не допустити затоплення частини національного парку “Бузький Гард”.

Кореспонденти Суспільного побували на судовому засіданні.

Суддя Олександр Савін зазначив, що представники, залучені в якості третьої сторони від Миколаївської облвійськадміністрації та облради, на засідання не з’явилися. Втім попереднього разу суд ухвалив рішення щодо продовження розгляду справи без участі останніх.

“А предмет спору — це дуже-дуже важливо, він є архіважливий. Я так вважав і вважаю, тому що за 32 роки, які працюю тут у суді, такого позову ще не було. Це де-факто і де-юре. Але чомусь ухиляються, відсторонюються — маємо, що маємо”, — говорить суддя.

Археолог, кандидат історичних наук Микола Товкайло наголосив, що важливо зберегти пам’ятку — “Бугогардівська паланка”. Чоловік навів приклад з історії Запорізької Січі, коли московські війська у 1709 році захопили Капулівську [Чортомлицьку] Січ біля Дніпра, то вони пограбували скарбницю, церкву й викопували козацькі могили, аби викинути кістки й розорити землю.

“Для здорової людини це важко збагнути, але це так. Але я поясню, для чого це вони робили, щоб довести, що “вас здесь не было”, — додав археолог.

Микола Товкайло каже, усі Січі на Дніпрі були затоплені при будівництві Каховського водосховища. “Бугогардівська паланка” — остання пам’ятка, де є свідчення про перебування запорізьких козаків. Там збереглися місця, де був цвинтар, табір, січова церква — те, чим можна підтвердити, що це українська земля, додав історик.

Член Головної ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Микола Біляшівський стверджує, що підвищення рівня води в Олександрівському водосховищі вже шкодить історичним пам’яткам часів Запорізького козацтва.

“Ми всі козацького роду за гімном. Якщо ми це зневажаємо, то й нас зневажатимуть у світі”.

Представник “Енергоатому” Андрій Кравченко поставив запитання свідку Миколі Товкайлу стосовно паспортизації пам’ятки, чи зазначені її координати на місцевості. На що історик відповів — ні, втім додав, що пам’ятка документована фотографіями.

Голова “Національного екологічного центру України”, кандидат геологічних наук Руслан Гаврилюк у режимі онлайн засвідчив: висновок Державної екологічної експертизи Мінприроди 1999 року дозволив підвищити рівень води в Олександрівському водосховищі до восьми метрів. Також фахівець навів судове рішення щодо протиправності відчуження частини території регіонального ландшафтного парку “Гранітно-степове Побужжя” для використання енергокомплексом.

Суддя оголосив перерву у засіданні до сьомого листопада 2024 року.

Що відомо про позов екологині Інни Тимченко до НАЕК “Енергоатом”

  • Інна Тимченко подала позов у вересні 2023 року. Вона вимагає зобов’язати “Енергоатом” знизити рівень води в Олександрівському водосховищі. Крім того, жінка наголошує, що варто заборонити добудову Ташлицької ГАЕС, що передбачає підвищення рівня води у водосховищі до позначки “20,7 метра”.
  • На судовому засіданні 25-го червня 2024 року представник Національної атомної енергогенеруючої компанії “Енергоатом” Андрій Кравченко заявив, що сторона відповідача позов не визнає повністю. Територія площею 27,7 гектара, яка вказана у позові, як землі природно-заповідного фонду, за словами відповідача не входять до складу національного природного парку “Бузький Гард”. А територія регіонального ландшафтного парку “Гранітно-степове Побужжя” досі не відведена у натурі на місцевості.