Україна та Росія не припинять транзит газу, попри бої на Курщині – ЗМІ

11:11

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Росія та Україна продовжуватимуть поставки трубопровідного газу до Європи незважаючи на те, що коло ключового транскордонного транзитного пункту Суджа продовжуються бойові дії. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела, які побажали залишитися неназваними через конфіденційність інформації.

Найбільша атака України на територію Росії з того часу, як Кремль вторгся до сусідньої країни у 2022 році, призвела до того, що цього року європейські ціни на газ досягли максимуму на тлі побоювань, що поставки буде порушено.

Але обидві сторони мають фінансовий стимул продовжувати постачання палива. Для України транзит газу забезпечує найважливіші кошти під час війни, тоді як для Росії Європа залишається одним із найбільших споживачів трубопровідного газу.

Україна прагне, щоб її вважали надійним партнером Європи і щоб трейдери регіону більше використовували її величезні газові сховища, вважає агентство.

Однак будь-яке випадкове пошкодження ключової інфраструктури на газовимірювальній станції може зупинити постачання. За словами двох людей, пункт перетину кордону перебуває під контролем українських військ після вторгнення.

ЗМІ зазначає, що в той час як більшість Європи шукала альтернативи російському трубопровідному газу після вторгнення в Україну, такі країни, як Австрія, Словаччина та Молдова, продовжують імпортувати постачання Газпрому через Україну.

“Газпром” продовжує подачу газу до пункту “Суджа”, добовий обсяг постачань стабільно перебуває в діапазоні від 37 млн куб. м майже до 40 млн куб. м. Хоча це трохи нижче 42 мільйонів кубометрів на день, що поставлялися раніше.

Російські потоки через Україну мають залишатися в межах норми 13 серпня, згідно з так званими номінаціями або замовленнями, опублікованими українською мережею, але фактичні постачання все ще можуть змінитися.