“Центри створені для того, аби людина була підтримана”: як у громадах Миколаївщини працюють центри життєстійкості

20:17

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

У шести об’єднаних територіальних громадах Миколаївщини у рамках пілотного проєкту працюють консультанти Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?”. Соціально-психологічні послуги надають всім категоріям населення безоплатно.

Про це в етері “Українського радіо. Миколаїв” розповіла регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я Руслана Омелянчук.

Як працюють та які послуги надають центри життєстійкості в регіоні

За словами Руслани Омелянчук, у Центрах життєстійкості доступний комплекс послуг. Сюди може звернутися кожна людина і отримати безоплатну психосоціальну підтримку, а також спрямування до потрібних служб у громаді.

“Йдеться не тільки про охорону здоров’я: це і освіта, і соцзахист, культура, молодь та спорт, релігія. Тобто всі місця, де людина стикається з системою. Коли людина стикається, наприклад, з сімейним лікарем і, окрім психологічної підтримки, потрібна ще допомога, ми знаємо, що є Центри життєстійкості, де надають багато видів допомоги. Це можуть бути різні категорії населення: ВПО, люди з інвалідністю, мами з дітьми, дружини військовослужбовців тощо”, — сказала Руслана Омелянчук.

Станом на 11 серпня в області обрано шість пілотних громад, на які розширена мережа консультантів.

“Громади, у яких відкриті Центри — це ініціативні громади, що першими долучились, подали заявки. Їм цікава програма, вони розуміють, що дбати про ментальне здоров’я не менш важливо, ніж про фізичне. Як можна відновлювати країну, якщо люди будуть виснажені? Деякі консультанти вже мають досвід роботи у цій сфері”, — пояснила координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

“Центри життєстійкості створені для того, аби людина була підтримана, була у центрі уваги. Якщо є потреба на певні послуги, вони мають бути забезпечені. Центри можна відкрити у кожній громаді на базі різних закладів. Мають бути виконанні вимоги для відкриття. Обов’язкова умова — безбар’єрність.

“Наразі пілотні Вознесенська, Миколаївська, Коблівська, Кривоозерська, Врадіївська, Березанська, Казанківська. Були один координатор у кожній області та один відповідальний заступник начальника ОВА. Зараз вже є шість консультантів у громадах. Це люди, які на місцях будуть поширювати і впроваджувати Всеукраїнську програму ментального здоров’я. Маю надію на гарні результати і буде розширення на всі ТГ області”, — говорить Руслана Омелянчук.

Адреси центрів життєстійкості можна подивитись на сайті Міністерства соцполітики, говорить регіональна координаторка програми. У Миколаєві відкрито один центр, що розташований за адресою — вулиця 12 Повздовжня, 50 а.

Керівниця Миколаївського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Ірина Чекарь каже, громади укладають з Фондом договори про надання комплексної соціальної послуги з формування життєстійкості.

“Станом на червень 2024 року у 22 областях України створено 100 центрів життєстійкості, до кінця літа планується ще створити 100. На Миколаївщині працюють і уклали договори з Фондом соцзахисту осіб з інвалідністю шість ТГ, з червня вже надають послуги. Більш детальну інформацію можна побачити на сайті Мінсоцполітики та Фонду. Також створені додаткові канали комунікації у соцмережах, у ютубі. Доєднуйтесь і отримуйте корисну інформацію щодо послуг”, — говорить Ірина Чекарь.

Як у громадах починають працювати консультанти Всеукраїнської програми

Консультантка у Галицинівській громаді Ольга Степаненко каже, зараз опановує програму на теоретичному рівні.

“Говорити про певні показники ще зарано, але це одна з активних, розвинених громад, де відбувалась комунікація між владою і громадськістю, де громадськість активно об’єднувалась навколо проблеми війни з перших її днів. Наразі консультанти долучились до серії вебінарів, до опанування навичок ментального здоров’я, нової діяльності”, — розповіла Ольга Степаненко.

“Три вектори — знайомство з громадою, впровадження основних завдань, допомога у покращенні психічного здоров’я населення, зокрема, військових, людей з інвалідністю, жінок вразливих категорій тощо”.

З червня 2024 року Центр життєстійкості працює на Вознесенщині, говорить консультантка Вознесенської громади Валентина Кривоносова.

“Я укладаю з Фондом договір. У нас ще є ветеранський простір, будемо укладати угоду. Територіальний центр з надання послуг у громаді, також є вразливі категорії населення, також з ними будемо працювати. Оскільки я очолюю Вознесенську міську організацію ВО інвалідів Союз організацій людей з інвалідністю, працюю з вразливими категоріями, то мені ця тема близька. У центрі надаються всі послуги психологічної та соціальної адаптації, юридичні безплатно всім категоріям населення. Будем працювати з лікарнями, ГО, школами”, — розповіла Валентина Кривоносова.