У Миколаєві провели прийом фахівці Інституту серця

11:47

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

9 серпня Миколаїв відвідали фахівці знаного медзакладу України – Інституту серця Міністерства охорони здоров’я. Вони провели прийом, під час якого надали консультації десяткам містян.

Такий візит – це спільна ініціатива міської лікарні № 1 та фахівців МОЗ України. В її рамках до нас завітали лікар-кардіохірург, кандидат медичних наук Юрій Харенко та лікар з функціональної діагностики, лікар-кардіолог Христина Монастирська.

Як розповіла завідувачка кардіоревматологічного відділення лікарні № 1 Надія Цихоня, ця команда до нас приїжджає не в перше – їх консультації у Миколаєві розпочались ще 2022 року.

«Вони приїжджають для того, аби наблизити медичну допомогу до пацієнтів нашого міста і надати фахові рекомендації щодо їх лікування або потреби в оперативному втручанні. Окрім цього, під час таких візитів ми обмінюємося досвідом із колегами, – розповідає Надія Цихоня. – Така необхідність виникла, коли розпочалася велика війна. Адже пацієнти не могли добратися до Києва, або це було дуже ускладнено».

Вона підкреслила: фахівці Інституту МОЗ працюють у Миколаєві на волонтерських засадах, тобто безкоштовно.

«Ми діагностуємо, консультуємо пацієнтів, які потребують кардіохірургічних втручань, – розповів Юрій Харенко. – Також є прооперовані нами пацієнти, які потребують регулярних оглядів».

За один прийом лікарі оглядають близько 50 містян. В основному вони з тяжкими захворюваннями.

«Найбільше пацієнтів з ішемічною хворобою серця. На другому місці за поширеністю – це клапанні хвороби серця. Також можуть бути вроджені вади, пухлини серця», – сказав Юрій Харенко.

Лікар розповів і про свою мотивацію, чому вони долають сотні кілометрів, аби безкоштовно провести прийом.

«Ми – лікарі. Це наше покликання, – зазначив пан Юрій. – Мені дуже приємно бачити моїх пацієнтів в гарному стані. Розуміти, що у них все добре. Чути, що вони можуть доглядати дітей чи онуків. Це дуже чуттєві моменти, вони надихають на подальшу роботу».