Майже рік підготовки. На Миколаївщині розпочали відновлення багатоквартирних будинків

22:48

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

На Миколаївщині в Первомайському відновлюють багатоквартирні будинки, пошкоджені внаслідок російських обстрілів. Це перше відновлення таких будівель в громаді за час повномасштабної війни.

Про те, як відбувається відновлення,  Суспільному розповів заступник начальника Первомайської селищної військової адміністрації Валерій Ліщук.

За словами Валерія Ліщука, в Первомайському загалом відновлюють три пошкоджені багатоквартирні будинки.

“Саме ці три будинки обрали тому, що вони зазнали найбільших пошкоджень, і в них наразі проживають люди. Вже демонтовані залишки даху, проведені демонтажні роботи тих частин, які були пошкоджені. Хлопці готуються до відновлення: встановлення нових плит-перекриття, мурування стін, де вони були пошкоджені, та інші роботи”, — розповідає Ліщук.

За словами заступника начальника Миколаївської районної військової адміністрації Раміля Агабекова, сам процес відбудови розпочався 2 серпня 2024 року.

“Унікальний проєкт, який реалізується на території Миколаївського району. Це відновлення багатоповерхівок. Він реалізується завдяки співпраці Миколаївської районної військової адміністрації з Польським центром міжнародної допомоги та Державним фондом уряду та народу Тайваню”, — говорить Агабеков.

Зі слів керівника проєкту, виконувача обовʼязків організації “Обʼєднаний Гуманітарний Фронт” Ільєса Туаіті, процес узгодження, перемовин з донорами та розробки проєктно-кошторисної документації тривав майже рік. Вартість будівельних матеріалів та робіт — приблизно 250 тисяч доларів.

“Можу сказати, що цей проєкт був найважчим і найдовшим в порівнянні з будівництвом каркасних приватних будинків, наприклад, або проведення ремонтних робіт. Сам проєкт плануємо завершити наприкінці вересня”, — Ільєс Туаіті.

В громаді залишається ще чотири пошкоджені багатоквартирні будинки, які також потребують капітального ремонту, додає Валерій Ліщук.