Українські сили просунулися вглиб до 35 кілометрів у Курській області — ISW

10:33

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Українські сили 8 серпня продовжували швидке просування вглиб Курської області росії. Судячи з даних геолокаційних кадрів та заяв росіян, українські війська присутні в районах, що знаходяться за 35 км від кордону із Сумською областю.

Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що українські сили при цьому не контролюють усю територію. Російські воєнкори стверджують, що невеликі українські бронетанкові групи просуваються далі в тил і оминають російські укріплення, перш ніж розпочати бій. А потім виходять із бою, не намагаючись закріпити контроль. Наявність цих бронетанкових груп призводить до суперечливих повідомлень про присутність українських сил.

Кремль майже напевно спробує повернути собі територію в Курській області, оскільки суттєве просування України стане значним ударом по іміджу володимира путіна. На думку аналітиків ISW, є чотири сценарії дій рф:

  • російське військове командування може використати призовників, прикордонників ФСБ, Росгвардії та інших нерегулярних сил, які вже розгорнуті в районі міжнародного кордону, аби відтіснити українські війська.
  • росія може використати розгорнуте вздовж російсько-українського кордону Північне угруповання військ.
  • рф може перекинути оперативні резерви, накопичені для запланованого наступу влітку 2024 року.
  • російське командування може спробувати зберегти сили, що зараз перебувають в області, а також передислокувати туди значну кількість авіації та ударних підрозділів.

«Відсутність послідовної відповіді росії на українське вторгнення в Курську область і швидкість просування, вказують на те, що українські сили змогли досягти оперативної раптовості», – констатують аналітики.