Справа Геннадія Германа: апеляційний суд Одеси залишив скаргу без задоволення

21:58

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Одеський апеляційний суд залишив без змін вирок ексочільнику Миколаївської окружної прокуратури Геннадію Герману. У червні 2023 року його визнали винним у співпраці з російською спецслужбою та засудили за держзраду до довічного ув’язнення. За слуханням стежило Суспільне.

Родичі бійців, які загинули в казармах Миколаєва, наполягають на тому, щоб засудженого обміняли на військовополонених українських морпіхів.

Як повідомила Суспільному мати загиблого морпіха Оксана Руцька, вони ще місяць тому написали заяви до Офісу президента, СБУ та Управління, яке займається обміном і захистом прав військовополонених, щодо обміну прокурора-зрадника на полонених українців.

“Ми хочемо за рахунок цього зрадника наших хлопців дістати з полону. Так, як Медведчука обміняли на 200 наших військовополонених, хочемо обміняти й цього зрадника, який для них важливий, тому що він з ними співпрацював. Ми думаємо, що ми за нього одного можемо виміняти багато наших хлопців. Крім того, якщо він буде на свободі в РФ, ми все одного його дістанемо. Ми підключимо Сибірський батальйон, ми підключимо наших хлопців, які є там у Росії, і вони просто зітруть його з лиця землі”, — зазначила Руцька.

Також вона додала, що після того, як вирок апеляційного суду вступає в законну силу, обмін зрадників на військовополонених цілком можливий. В Україні подібне вже практикувалося.

“Ми хочемо обміняти наших побратимів, побратимів наших хлопців, які потрапили в полон до того, як трагедія в казармах була, чи після того. Це 137-й окремий батальйон морської піхоти, це 28-ма бригада імені Лицарів Зимового походу, це 35-та й 36-та бригада морських піхотинців. Це все побратими наших хлопців”, — розповіла Руцька.

Ексочільника Миколаївської обласної прокуратури Геннадія Германа затримали 4 квітня 2022 року. За даними слідства, фігурант передавав російській спецслужбі інформацію щодо позицій військовослужбовців у Миколаївській області, персональні дані українських бійців і співробітників ДСНС, паролі для проходження блокпостів. Він інформував росіян про результати обстрілів, загальну оперативну ситуацію в регіоні і затриманих на Миколаївщині російських військовополонених, а також коригував удари по цивільних і військових об’єктах.

У січні 23 січня 2023 року під час засідання прокурор заявив, що підсудний передавав інформацію блогеру з Росії Юрію Подоляці, який, попри те, що є уродженцем Сумської області, з 2014 року проживає в Росії та підозрюється в підтримці військової агресії проти України. Допит підозрюваного відбувся 22 червня того ж року. Він проходив у закритому режимі, без допуску журналістів. 28 червня ексочільника Миколаївської прокуратури визнали винним у колабораціонізмі. За державну зраду його засудили до довічного ув’язнення.

Апеляцію адвокатів експрокурора розглядали в одеському суді з кінця жовтня 2023 року.