Перша партія винищувачів F-16 прибула в Україну

19:19

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Більш як через рік після того, як США погодилися на передачу Україні винищувачів F-16, перші літаки прибули на її територію. Останнім терміном доставки був кінець липня, і він витриманий, розповіли Bloomberg посадовці, знайомі із ситуацією.

За їхніми словами, кількість літаків невелика. При цьому вони не знають, чи зможуть підготовлені західними країнами пілоти одразу розпочати бойове чергування чи на це піде ще час.

Постачання самих літаків — лише частина процесу посилення українських ВПС. Він також включає навчання пілотів та технічного персоналу, підготовку злітно-посадкових смуг та баз для ремонту та обслуговування.

Процес навчання пілотів F-16 у країнах займає близько чотирьох років. Після цього американські льотчики зазвичай проводять не менше року у своєму підрозділі перед направленням на місце служби, «а ці хлопці вирушать одразу в бій», сказав The Wall Street Journal американський чиновник про українських пілотів.

За інформацією The New York Times, поки брати участь у бойових вильотах зможе лише близько десятка F-16, до яких буде прикріплено близько 20 пілотів, що пройшли навчання.

Українські керівники вже давно просили ці літаки у західних країн, але президент Джо Байден погодився лише у травні 2023 р. Чотири європейські країни — Нідерланди, Данія, Норвегія та Бельгія — погодилися поставити винищувачі: загалом їх має бути близько 80, але процес розтягнеться на цей і наступні роки.

Озброєння для F-16 нададуть США: це будуть ракети класу повітря – земля, два види бомб і два види ракет – повітря. Його буде достатньо, щоб задовольнити нагальні потреби України, розповів WSJ американський урядовець.

А високопосадовець західної розвідки сказав газеті, що на інтеграцію F-16 в українські ВПС знадобиться деякий час і можуть пройти місяці, перш ніж вони вплинуть на хід військових дій. “Перше, про що я б турбувався на місці росіян, – це бойові вертольоти і тому подібні речі”, – сказав він.

На думку американських військових, найбільш ефективне використання F-16 в Україні — забезпечення підтримки повітря та усунення наземних загроз військам на передовій. Європейські ж військові вважають, що F-16 можна використовувати для протиповітряної оборони і для того, щоб відсунути російські літаки подалі від лінії фронту з метою знизити їхні можливості по обстрілу українських позицій бомбами, що планують, що запускаються з відстані в 60–70 км від мети.

Прибуття F-16 не вирішить усіх проблем, каже генерал-майор Рольф Фолланд, командувач Королівських ВПС Норвегії: “Але, маючи F-16 зі зброєю великої дальності, можна відтіснити подалі російські ВПС, а це найголовніше”.