Уряд ухвалив рамкову Концепцію державної програми водозабезпечення до 2030 року

15:19

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

 

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні схвалив Концепцію державної цільової програми комплексного водозабезпечення територій, які зазнали впливу воєнних дій, на період до 2030 року. На її основі найближчим часом буде передано на розгляд Уряду й сама Програма.

«Документ є революційним не тільки через виклики забезпечення фронтових регіонів водою. Востаннє така програма в Україні діяла у 2012-2021 роках і була виконана лише на 27%. Сьогодні не маємо права на повільний рух до “доброго” стану вод. Нова програма передбачатиме фінансування за рахунок міжнародної допомоги – 57%, державного – 37% та місцевих бюджетів – 6%», – зазначає Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

За його словами, важливо, що Програма створить нові робочі місця для людей, зайнятих на відновлювальних роботах. Реалізація планується на території 9 областей – Дніпропетровська, Кіровоградська, Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Харківська та Херсонська.

Стратегічні заходи Програми передбачають три основні завдання, що включають 57 заходів. Серед них:
▪️спорудження систем водозабезпечення;
▪️будівництво, реконструкція та капітальний ремонт гідротехнічних споруд;
▪️розчищення русел річок і водойм;
▪️залучення підземних вод для диверсифікації джерел водозабезпечення.

«Ця програма є показовою для наших партнерів, наскільки комплексно ми підходимо до питання управління водними ресурсами в нашій країні. Це виклик, з яким ми зобов’язані впоратися», – повідомив Руслан Стрілець.