В Україні найкраща стабільність фіксованого інтернету — Мінцифри

20:59

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Україна у 2023 році посіла перше місце серед 121 держави за показником стабільності фіксованого інтернету.

Про це повідомило Міністерство цифрової трансформації, посилаючись на дослідження Digital Quality of Life Index за 2023 рік.

Digital Quality of Life Index — міжнародний рейтинг, який оцінює якість цифрових послуг  в країнах за п’ятьма показниками, зокрема й інтернету.

DQL 2023 оцінював 121 країну у світі, що відповідає 92% населення світу. А в середньому Україна перебуває на 46 місці за 5 показниками: доступність, якість, електронна інфраструктура, електронна безпека, електронний уряд.

За словами Мінцифри, така висока стабільність інтернету в Україні — завдяки використанню РОN-технологій (Passive optical network — оптоволокно), які почали активно впроваджувати з початку відключень світла у 2022 році.

“Один із кейсів, коли технологія показала свої переваги, був у березні 2024 року. Тоді росіяни активізували обстріли енергетичної інфраструктури в Харківській та Одеській областях. Через це в мешканців цих регіонів зникав інтернет, але 100% людей, які користувалися технологією РОN, мали інтернет протягом 72 годин знеструмлень”, — кажуть в українському відомстві.

2 липня президент України Володимир Зеленський доручив віцепремʼєр-міністру — міністру цифрової трансформації Михайлу Федорову на найближчому засіданні Ставки подати аналіз щодо операторів звʼязку. А саме — що робиться для гарантування звʼязку в умовах відключень електрики та хто з операторів звʼязку не дотримується відповідних рішень.

24 липня Федоров заявив, що його міністерство працює, зокрема, над бронюванням військовозобовʼязаних співробітників ремонтних бригад.