Медведчук, Шуфрич та Дубінський: вже 12 нардепів отримали підозру у злочинах проти нацбезпеки

13:05

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Наразі існує неофіційний реєстр, де вказано, чим вони зацікавили СБУ.

Першим, хто отримав підозру у держзраді у травні 2021 року, став колишній лідер ОПЗЖ і кум путіна Віктор Медведчук. РНБО ввела санкції щодо нього та його дружини Оксани Марченко.

Народні депутати Олександр Дубінський та Нестор Шуфрич перебувають у СІЗО. Дубінського з позивним «Буратіно» звинувачують у поширенні проросійської пропаганди. Довічне за державну зраду може загрожувати Нестору Шуфричу за фейкові вкиди, що «українська держава – нібито штучне утворення, що в України та росії єдина історія і що українці та росіяни – нібито «один народ». Ще його звинувачують у фінансуванні росгвардії у Криму.

За даними слідства, він допомагав росії на завдання колишнього заступника секретаря РНБО України Володимира Сівковича, який виявився агентом ФСБ. Сівкович втік до Москви ще у 2014 році та створив «кротоферму», членом якої був Шуфрич.

Колишній народний депутат Ілля Кива, якого ліквідували в росії у грудні 2023 року, за місяць до цього в українському суді отримав 14 років в’язниці з конфіскацією майна за державну зраду та заклики до захоплення влади. А колишній нардеп Олег Царьов отримав 12 років позбавлення волі за посягання на територіальну цілісність та захоплення влади.

А ось Юрій Бойко, який потрапив до ВР від ОПЗЖ, а зараз очолює групу «Платформа за життя та мир», чомусь не викликав інтересу у правоохоронців. Хоча у 2022 році – на третій день повномасштабного вторгнення Бойко «засвітився» в ефірі пропагандиста кремля володимира соловйова та глузував над інформацією про обстріли житлових будинків росією.