Ірина Верещук та Віталій Кім розповіли, як Миколаївщина готуватиметься до зими

14:07

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

З робочим візитом до Миколаєва 23 липня приїхала віцепрем’єр-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук. Під час зустрічі обговорили питання щодо проблем з опалювальним сезоном 2024-2025 років.

Як Миколаївщина готуватиметься до зими та які проблеми  Суспільному розповіли під час брифінгу.

За її словами, у підготовці до опалювального сезону проблемою є фінансування.

Нам важко з державного бюджету виділити кошти, субвенції місцевим бюджетам для співфінансування закупівлі деревини паливної, вугілля, паливних брикетів ваучерів, які з рештою теж необхідні та мають бути закуплені.

Але міністерка зазначає, планують допомагати населенню іншим шляхом.

“Ми маємо постанову, яка допомагає через субсидії виплатити 21 тисячу гривень нашим людям, у тому числі на Миколаївщині. А також ми пішли шляхом координації зусиль наших міжнародних партнерів. Ми чудово розуміємо, що якщо громади відпрацюють потреби, і якщо в громадах будуть знати, який саме партнер відповідає за той чи інший населений пункт, ми будемо розуміти графіки та фінансування”, — розповіла вона.

На думку Верещук, якщо буде здійснена стовідсоткова координація, то зимовий період миколаївці переживуть без проблем.

Своєю чергою Віталій Кім наголосив, відсутність світла у зимовий період не впливатиме на опалення.

“Що стосується опалення, можу помилятися, 79 котелень зараз розкинуті, вони диверсифіковані. Вони всі з резервним живленням, тобто питань щодо опалення, якщо не буде аварій, не буде. Ми зробили висновки та хочемо, щоб аварій не було і тут. Підпорядкування ТЕЦ і НАК “Нафтогаз”, але при цьому ми висновки зробили та забезпечили всім необхідним”, — пояснив Кім.

Додатково Віталій Кім прокоментував проблему з водою, яка виникла через планові відключення.

“Це питання ми підіймали на уряді разом з Германом Галущенко. Я відправив листа та пообіцяв копію передати Ірині Андріївні, щоб вона допомогла, так скажемо, “приробити йому ноги”. Ми просили не по генераторах забезпечувати 79 точок. Ми питали про додаткову чергу відключення нас, щоб ми розтягнули час, щоб люди могли забрати воду, щоб ліфт працював і таке інше”, — розповів очільник військової адміністрації.

Посадовець додає, саме питання водопостачання полягає у тому, щоб людям було зручніше набирати воду, попри відключення світла.