У Львові стріляли в мовознавицю Ірину Фаріон: оголосили план “Перехоплення”

23:03

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

У Львові на вулиці Масарика невідомий стріляв в мовознавицю та професорку Львівської політехніки Ірину Фаріон. Жінку з пораненням голови у вкрай важкому стані доставили у лікарню. Триває спеціальна поліцейська операція для затримання стрільця. У Львові оголосили план “Перехоплення”.

Інформацію про замах на Ірину Фаріон Суспільному підтвердив її однопартієць Олег Панькевич.

“Поки що відомо не набагато більше, як подають Telegram-канали. Постріл біля її будинку. Сусіди бачили. Зараз у лікарні в критичному стані. Можемо різні версії говорити. Це звичайно величезний постріл не лише у Фаріон, але й у все українство. Правоохоронні органи мають терміново вжити заходи і знайти того, хто це зробив. Молимось, щоби лікарі допомогли і Господь”, — каже Олег Панькевич.

Що відомо про подію

Як повідомила Суспільному речниця поліції Львівської області Світлана Добровольська, подія трапилась 19 липня, близько 19:30. Тоді невідомий здійснив постріл у бік громадської діячки неподалік її дому, після чого втік.

“Негайно виїхали усі служби. Зараз на місці працюють і оперативники карного розшуку, і спеціалісти-криміналісти, співробітники різних підрозділів поліції Львівщини. Вживаються заходи для встановлення особи зловмисника та його затримання”, — каже Світлана Добровольська.

Ірину Фаріон госпіталізували у важкому стані

Як повідомили у Першому ТМО Львова, близько 20:00 до лікарні святого Пантелеймона госпіталізували жінку з вогнепальним пораненням голови:

“Нині вона перебуває в реанімації. Стан важкий. З огляду на лікарську таємницю та необхідність збереження персональних даних пацієнтів, незалежно від їх публічності, більш детальної інформації надати ми не можемо”.

Пошуки стрільця

У Львові оголосили спеціальну поліцейську операцію для затримання стрільця — план “Перехоплення”.

На ситуацію відреагував Володимир Зеленський і повідомив, що триває розшук нападника:

“Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко та керівник Служби безпеки України Василь Малюк оперативно доповідають щодо розшуку нападника на Ірину Фаріон. Всі необхідні сили Національної поліції України та СБУ задіяні, щоб встановити обставини цього злочину”.

Як повідомив депутат Львівської міської ради та сусід Ірини Фаріон Ігор Зінкевич, правоохоронці опитали людей, які мають інформацію про подію.

“Постріл відбувся тоді, коли не було світла, і є проблема з відеонаглядом. Зібрати відеонагляд зараз складно. Шукають всі відеокамери, які вже пізніше включились, щоб мати повну картинку особи, яка здійснила цей злочин”, — каже Ігор Зінкевич.

Близько 22:00 низка Telegram-каналів повідомила про стрілянину та затримання нападника на Ірину Фаріон. Цю інформацію спростували правоохоронці.

“Інформація про стрілянину у Львові не підтверджується. Затримання на відео, що шириться в Telegram-каналах, не повʼязане із нападом на Ірину Фаріон. Пошуки нападника тривають”, — мовиться у повідомленні Нацполіції України.

Кваліфікація справи

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко заявив, що напад на Ірину Фаріон кваліфікували як замах на умисне вбивство (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК України).

“Поліція, інші необхідні служби працюють на місці стрільби. Мають покази свідків, опрацьовують дані з камер відеоспостереження. Розкриття злочину в активній фазі. Систематично отримую доповіді від керівництва поліції про вжиті заходи та встановлені обставини”, — йдеться у дописі.

У прокуратурі додали, що розпочали досудове розслідування за фактом замаху на умисне вбивство.

***

Згодом стало відомо, що Ірина Фаріон померла у реанімації.