Лауреати Нобелівської премії закликали Олександра Лукашенка звільнити більше політв’язнів Білорусі — Reuters ЗМІ

17:48

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Лауреати Нобелівської премії закликали самопроголошеного президента Білорусі звільнити більше політичних в’язнів. Відкритого листа підписали 55 людей.

Про це повідомляє Reuters.

Це зробили після того, як правозахисна група повідомила про те, що на початку липня звільнили 18 людей.

Відкрите звернення підписали три лауреати цієї премії з літератури. Зокрема, білоруська письменниця Світлана Алексієвич. А також — сім лауреатів премії миру та 45 лауреатів у галузі науки та економіки.

“Неприпустимо піддавати народ своєї країни важким випробуванням і суворим умовам лише за його переконання. Кожна людина має право на власну думку і заслуговує на повагу до своєї індивідуальності”, — мовиться у листі.

Білоруська правозахисна група “Вясна” повідомила, що на початку липня звільнили 18 політв’язнів. Зокрема, ветерана опозиції Григорія Кастусьова, який хворіє на рак. Його звинуватили у змові “з метою захоплення влади неконституційним шляхом”. Кастусьова заслали у виправну колонію посиленого режиму.

Водночас нині за політичну діяльність за ґратами ще перебуває близько 1400 осіб.

Нещодавно Олександр Лукашенко підписав закон про амністію. Документ не передбачає полегшення для людей, які причетні до “екстремістської та терористичної діяльності”. Водночас з місць неволі таки звільнили десяток політичних в’язнів.