Нобелівські лауреати закликали зупинити війну в Україні та Газі: опубліковано відкритий лист

22:50

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Десятки нобелівських лауреатів виступили із закликом до негайного припинення вогню між Росією та Україною, а також у секторі Газа. Вони вимагають, щоб політики та військові припинили вогонь, а світові релігійні лідери звернулися безпосередньо до народів.

Також нобелівські лауреати заявили, що необхідно провести обмін полоненими, повернути заручників та розпочати мирні переговори. Текст листа опублікувала газета Le Monde.

У листі, адресованому релігійним лідерам, воюючим сторонам, ООН, Раді ЄС та ПАРЄ, понад п’ятдесят лауреатів Нобелівської премії закликають виступити під час Олімпійських ігор із закликом покласти край військовим конфліктам.

У своєму зверненні вчені зазначають, що бюджети, що виділяються на оборону в різних куточках світу, різко зросли настільки, що ці кошти дозволили б уповільнити глобальну зміну клімату. Також у листі йдеться, що видатків на озброєння буде достатньо, щоб викорінити голод у світі на наступні 80 років.

“Уявіть собі на мить: ніхто більше не страждатиме від голоду, ніхто не помре від голоду, жодна дитина не недоїдатиме. Однак замість того, щоб працювати заради життя, ми витрачаємо свої ресурси, сіючи смерть”, – заявили нобелівські лауреати.

Вчені наголосили, що наслідки війни між Росією та Україною відбилися на різних країнах, призвівши до посилення голоду в африканських країнах, міграційної кризи в Європі та викиду шкідливих речовин від кожного бомбардування у воду, продовольство та молочні продукти, які надходять людям на всіх шести континентах.

“Ми не є представниками держав, але, якщо зусиль держав щодо встановлення миру недостатньо, ми повинні вжити заходів. Ми благаємо вас зробити це! Ми просимо вашої допомоги у заклику до припинення вогню та дій, спрямованих на це”, – йдеться у листі.