“Доступні ліки”: понад 500 пацієнтів з Миколаївської області у 2024 році отримали медикаменти

16:15

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Від початку 2024 року понад 32 тисячі українців отримали препарати для лікування розладів психіки та поведінки, епілепсії за програмою “Доступні ліки”. Станом на липень у Миколаївській області виписали 553 рецепти, майже стільки було за 2023 рік.

Про це Суспільному повідомили у пресслужбі Національної служби здоров’я України.

Станом на липень 2024 року у програмі “Доступні ліки” передбачені 65 торгових назв препаратів: 23 з них — безоплатні, решта — з частковою доплатою, говорить голова НСЗУ Наталія Гусак.

“Потрібно лише отримати у лікаря електронний рецепт і звернутися з ним до аптеки, яка має договір з НСЗУ. Ліки підбираються не за торгівельною назвою, а за діючою речовиною”, — каже посадовиця.

Серед переліку препаратів, які необхідні пацієнтам з:

  • шизофренією, шизотиповими станами та маревневими розладами;
  • розладами настрою (афективними розладами);
  • невротичними станами, пов’язаними зі стресом та соматоформними розладами.

За пів року відпустили 553 рецепти, майже стільки ж виписали за 2023 рік, пояснює керівник Південного міжрегіонального департаменту НСЗУ Денис Чорний.

“Доступні ліки” — програма, якою щороку користуються все більше і більше пацієнтів. Категорія препаратів при розладах психіки та поведінки, епілепсії — є затребуваною та важливою. Закликаємо пацієнтів активно користуватись можливостями програми”, — додає Денис Чорний.

Аби отримати препарати проти розладів психіки, поведінки та епілепсії, пацієнту необхідно звернутися до лікаря-психіатра, який випише рецепт. При епілепсії — звернутися до невролога. Якщо лікарня перебуває у зоні бойових дій або на тимчасово окупованій території, можлива виписка паперового рецепта.

Далі з рецептом треба звернутися в аптеку, яка має договір з НСЗУ. Дізнатись це можна за наліпкою “Тут є “Доступні ліки” на фасаді аптеки або спитавши у працівника, додають у пресслужбі.

“За наступними рецептами можна звертатися вже до сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Лікар зможе виписати рецепт на основі плану лікування, що раніше склав лікар-спеціаліст”, — розповідають в НСЗУ.

Термін дії рецепта становить 30 днів з дати виписування.