В Україні стартує сезон кавунів

15:55

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Вони вже з’явилися на оптових ринках, і ціна вже приємно вражає – 10-18 грн за кілограм. На базарах за кавуни правлять приблизно по 25 грн за кг.

«Високий сезон» настає у другій половині липня і триває весь серпень. Саме в другій половині літа у продаж надходять «справжні» кавуни – ті, які були висіяні у відкритий ґрунт. Вони, як стверджують фахівці, містять найменше «хімії» або й зовсім її позбавлені.

Якщо в українця спитати епітет до слова «кавун», то більшість скаже: херсонський.

Коли восени 2022 року наша армія вичавила російські війська з окупованої ними правобережної Херсонщини, було складено чимало мемів, створено безліч плакатів і навіть пісень, де саме кавун фігурував як символ перемоги над ворогом у цьому регіоні.

За даними Держслужби статистики за 2021 рік, Херсонщина до великої війни постачала на внутрішній ринок третину цієї баштанної культури. Звільнена частина області вже друге літо також знову дає країні кавуни. Смак той самий. А от обсяги геть не ті.

Після того, як росіяни підірвали греблю Каховської ГЕС, втрачена зрошувальна система, крім того, частина полів ще не звільнена від мін, частина території перебуває в зоні обстрілів.

Натомість розширила кавунові плантації Одеська область, з’явилося більше баштанів на Запоріжжі, Дніпропетровщині, Черкащині, Харківщині, на Закарпатті. Окремі херсонські аграрії, які виїхали з поневоленого лівого берега, намагаються розбити баштани в регіонах, де кавунів досі не вирощували у промислових масштабах.