Миколаїв відвідали посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс, заступник голови дипломатичної місії Естонії в Україні Вагур Соосаар

18:35

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

11 липня Миколаїв відвідали посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс та заступник голови дипломатичної місії Естонії в Україні Вагур Соосаар. Візит високих гостей відбувся в рамках співпраці фонду «Партнерство за сильну Україну», який працює в Миколаївській області та допомагає, зокрема, нашому місту. Про це пише сайт міськради.

У рамках робочої поїздки до Миколаєва відбулась зустріч із мером Олександром Сєнкевичем, начальником Миколаївської ОВА Віталієм Кімом, керівником обласної ради Антоном Табунщиком, народним депутатом України Олександром Пасічним. У заході також взяли участь віцемер Сергій Коренєв та заступник начальника МОВА Микола Марінов.

Вітаючи наших гостей, мер Миколаєва Олександр Сєнкевич розповів про місто та наслідки збройної агресії росії. Він зазначив, що повномасштабне вторгнення рф стало надскладне випробуванням. Війна змусила тисячі жителів нашого міста покинути свої домівки та завдало важких збитків інфраструктурі міста, особливо цивільній, від якої залежить життєдіяльність всього Миколаєва. Зокрема, окупанти зруйнували стратегічний водопровід, який живив місто питною водою.

Олександр Сєнкевич наголосив: сьогодні одним з головних викликів є відбудова нашого міста. Фахівці міської ради вже працюють над виконанням цього непростого завдання. Важливу роль тут відіграє Майстер-план, до розробки якого залучено міжнародних експертів. Цей документ стане  основою повоєнної реконструкції за принципом «Build Back Better» або «Відбудувати краще, ніж було.

Надзвичайно важливим завданням також є відновлення централізованої постачання питної води. Над його виконанням працює  міська та обласна влада, а також держава.

«Наразі відбувається пошук фінансування», – повідомив Олександр Сєнкевич.

Мер також підкреслив, що міська влада наразі працює над облаштуванням укриттів у школах. Адже наявність захисних споруд є важливою умовою відновлення навчання офлайн. Тож маємо такий результат – вже облаштовано захисні споруди у 44 школах і дитсадках Миколаєва.

Окреме питання – наші захисники і захисниці, які знаходяться у російському полоні.

«Багато наших військовослужбовців знаходиться в полоні понад двох років. Особливо це стосується захисників і захисниць  Маріуполя, Азовсталі. російські терористи тримають їх у нелюдських умовах. Міжнародна спільнота має пам’ятати про це», – наголосив Олександр Сєнкевич.

Миколаївський міський голова висловив надію на допомогу наших парнерів у вирішенні цих питань.

У свою чергу, Мартін Гарріс підкреслив, що Британія і надалі підтримуватиме нас у боротьбі проти росії.

«У Великобританії сформували новий склад уряду. Але позиція Великобританії не змінилась – ми підтримуємо Україну, – сказав Мартін Гарріс. – З початку повномасштабного вторгнення ми чули голос миколаївців. Ми знали, що миколаївці чинять опір росії. Ми поруч із миколаївцями».

У солідарності з Україною також запевнив Вагур Соосаар. За його словами, Естонія вражена мужністю українців, які сьогодні протистоять агресору.

«Естонія хоче допомагати Україні всіма можливими шляхами», – сказав дипломат.