Процес оптимізації комунальних медзакладів розпочнеться, коли в країні припиниться воєнний стан

14:36

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Процес оптимізації комунальних медзакладів розпочнеться, коли в країні припиниться воєнний стан.

“Це питання ще тільки вивчається: наскільки одні медзаклади спроможні фінансово, а інші — ні. Визначатиме це Національна служба здоров’я України (НСЗУ) за наданими пакетами послуг. Пацієнтів торік було мало, а фінансування надходить за кожен пролікований випадок”, — сказала Ірина Шамрай.

Ірина Шамрай розповіла, що станом на квітень 2023 року в Миколаєві виникла ситуація з недофінансуванням медичних закладів, тому що немає пацієнтів, за яких по факту сплачує гроші НСЗУ. Тому визначаються із закладами, які можуть об’єднуватися, бути фінансово спроможними і фінансуватися по максимальній кількості пакетів і послуг, які надаватимуться містянам.

Оптимізація стосуватиметься і штату медичних закладів. Першими, хто відчув зміни у плані оптимізації, стала лікарня швидкої медичної допомоги в Миколаєві.

“Із 1 квітня 2023 року тут триває скорочення лікарів, медперсоналу та певних відділень. Це пов’язано з нестачею грошей на заробітну плату співробітникам через скорочення фінансування лікарні Нацслужбою здоровʼя України. Водночас передбачається скорочення кількості ліжок в гінекологічному, хірургічних відділеннях №1 та №2, урологічному та терапевтичному відділеннях лікарні (по 10 ліжок у кожному), — розповів головний лікар лікарні швидкої медичної допомоги Олександр Дем’янов.

За словами Дем’янова, по місту маємо не лікувальні заклади, а комунальні підприємства.

“Із назви розуміємо, що підприємства насамперед мають бути прибутковими, хоча б для свого персоналу, та бути спроможними закуповувати все необхідно згідно з вимогами НСЗУ: медикаменти, харчування, розхідний матеріал тощо. Тому для того, щоб вистачало грошей від НСЗУ, кількість персоналу має відповідати тій роботі, що виконується в закладі”, — сказав Олександр Дем’янов.

Через війну, говорить Дем’янов, кількість населення в Миколаєві зменшилась. За епізодами, що порахували, лікарні швидкої медичної допомоги НСЗУ виплатила менше грошей, за які заклад не може існувати повноцінно.

“Ми перейшли на “військовий” пакет, що передбачає оплату за груднем 2022 року — це трохи більше ніж спочатку нам рахували, а саме за серпнем. Лікарня була зачинена, після ракетного удару ми відновлювались, і порахувати нам цей період було не вигідно і неправильно. За показниками грудня — це на півтора мільйона гривень більше. Але все одно не вистачає для того, щоб тримати штат, який був створений для надання допомоги міському населенню — більш як 400 тис. людей”, — сказав Олександр Дем’янов.

За словами Ірини Шамрай, станом на квітень 2023 року місто вивчає досвід Львова, де два роки тому були створені три медичні об’єднання. Це, за словами мера Андрія Садового, дало можливість зменшити управлінський персонал, оптимізувати ресурси, щоб краще надавати медичні послуги.