Заради питного водопостачання в Миколаєві планують будувати нові очисні споруди та локальні системи очищення

10:49

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Николаевцы жалуются, вода, водоканал, Николаев, Николаевводоканал, фосфаты, сине-зеленые водоросли, новости, Сенкевич, фильтр, коммунальные услуги, водоснабжение

Аби вирішити проблему питної води міська влада наразі працює над побудовою нових очисних споруд. Крім того, цього року планується побудувати окремих маленьких систем очищення.

Про це розповів мер Олександр Сєнкевич в інтерв’ю виданню “Заборона”.

Міський голова нагадав, що у квітні російські терористи пошкодили магістральний водогін, яким питна вода централізовано постачалась миколаївцям. Аби відновити централіоване водопостачання, мережу довелось наповнити з річки Південний Буг. Питну ж воду для містян почали розвозити у великих ємностях та закачувати зі свердловин.

Однак вода з Південного Бугу надто солона. Тому вона негативно впливає на водопровідну інфраструктуру Миколаєва.

“Ця вода не тієї якості, яка потрібна. Системи очищення не можуть довести її до рівня питної за двома параметрами: м’якість та солоність, – зазначив Олександр Сєнкевич. – Вона завдає нам численних проблем. Окрім того, що роз’їдає наші магістральні мережі, вона ще знищує будинкові мережі. Тобто багато труб починають текти. Деякі люди знімають відео і кажуть: «Дивіться, яка у нас жовта вода». Це насправді через їхні труби всередині будинку. Ми качаємо усім однакову воду. Не може бути в одних біла, а в інших — жовта. Це просто внутрішньобудинкові мережі, які ця вода руйнує. Якщо не користуватися ними часто, то, звичайно, вода жовтіє від іржі”.

Простого вирішення цієї проблеми немає. Існує кілька шляхів.

“Ми працюємо з Міністерством розвитку громад та територій і посольством уряду Данії щодо побудови нових очисних споруд. Також будуємо зараз такі стенделоун — окремі маленькі системи очищення. У нас є завдання розставити по місту 100 штук до зими. Люди зможуть заходити в школу, садочок чи комунальні заклади та набирати воду, – розповів мер міста.

Інший шлях – це деокупація Херсону. Він найшвидший, але важкий з військовою точки зору.