Мер пропонує городянам залишити місто на час обстрілів і не знає, коли в кранах буде питна вода

7:50

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Вчора ввечері Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич провів традіційний “прямий ефір” у соцмережах.

Пропонуємо читачам головні тези з виступу мера у викладені “Суспільного”.

Про заяву військового коменданта:
“Мені здається, я саме про це і казав, що у нас питання небезпеки у місті Миколаєві зберігається. Люди питають: що робити, якщо немає куди їхати? Відверто скажу, якщо немає куди їхати, то знайдіть своїх далеких родичів, близьких родичів, друзів. Якщо ви не знаєте, куди їхати, то потрібно всім подумати, всім родичам, щоб зберегти життя. Чому взагалі про це сказав комендант? Ви знаєте, якщо ви читали новини, нещодавно російські загарбники підтягнули сюди самохідну артилерійську установку під назвою “Піон”. Ця установка стріляє такими зарядами, які спокійно долітають до Корабельного района і до Інгульського”.

Про самохідну артилерійську установку “Піон”:
“Інтенсивність обстрілів зросла, військові дають вам інформацію. Тому ці гармати “Піон”, у них дальність від снарядів велика, тому може зачепити і місто. Вага одного снаряду, до речі, більше 100 кг. Більше того, “Піон” не стріляє точно в ціль, він цілить просто в напрямку міста. Куди потрапить — туди потрапить. Тому мета таких обстрілів — розруха і жертви. По нам стріляють з Херсонської області”.

Про загиблих та поранених:
“На жаль, загальна кількість вбитих в місті перевалила за сотню. Сьогодні вже їх 102. Це, на жаль, 102 миколаївця, які віддали свої життя просто так, за мрію путіна про велику росію. Терористи вбивають людей щодня. Тож, будь ласка, будьте уважні. 452 людини, з них 4 дитини — це поранено. У цьому контексті я прокоментував вам, чому ми рекомендували евакуюватися. Хочу нагадати вам, що у нас є інформація по евакуації у мене на сторінці, є корисні посилання, є посилання на таблицю, де ви можете заповнити інформацію про себе і зможете евакуюватись”.

Про зруйновану інфраструктуру:
“За весь час обстрілів в нашому місті пошкоджено 47 закладів освіти — це школи, садочки, заклади позашкільної освіти. Сума збитків — 20,5 млн. Пошкоджені не тільки самі будівлі, а й меблі, техніка та інше обладнання”.

Про видачу хліба і консерв:
“Нагадаю, у нас з ООН працює програма. Кожен житель, хто цього потребує, незалежно від свого соціального статусу, чи він пенсіонер, чи він не працюючий, але молодий, може безкоштовно раз на три дні отримати хліб і м’ясну консерву. Ця програма у нас працює вже більше місяця. Систему карток ми ввели через те, що фіксували багато випадків у нас людей, які отримували ці консерви по декілька разів. Знайшли людей, які потім ці консерви продають. Тому роздачу допомоги за картками з другого червня. Але отримати катку не обов’язково до четверга, а отримати ще протягом двох тижнів ці картки”.

Про воду:
“Друзі, я не знаю, коли буде нормальна вода, до якої ви всі звикли, тобто питна. Тому що ми над цим сьогодні працюємо разом з Мінрегіоном, разом з Данією будемо працювати. Це буде не швидко, як ми зрозуміли. Тому я не можу сказати, коли це відбудеться. Не думаю, що це відбудеться швидко. Зараз ми стикнулися з тим, що кількість води, яку ми можемо добувати з-під землі, вона не настільки велика, як нам потрібно. Тобто ми можемо дістати біля 20 тисяч кубів, а нам потрібно мінімум 80. Тобто, це в чотири рази менше. І сьогодні ми також не можемо забезпечити цими 20 кубами води подачу погодинно. У нас буде не погодинно, а по дням тижня”.