Триває виготовлення напівмоделей козацьких човнів для музею суднобудування і флоту

14:31

Откройте “Вечерний Николаев” в Google News и  Телеграм-канале

Цією інформацією поділився на своїй сторінці у фейсбуці Миколаївський музей суднобудування і флоту.
Як вже повідомлялося раніше на профільних сторінках нашого музею, йде активна робота у музеї з підготовки нової експозиції за темами «Зародження основ козацького суднобудування ХV-ХVІІІ ст. Морські походи запорозьких козаків» і «Чорноморське козацьке військо в період російсько-турецьких війн ІІ половини ХVІІІ ст.» в рамках проєкту «Переосмислення культурно-історичної спадщини Миколаївщини в Козацьку добу: традиції козацького суднобудування та його вплив на розвиток регіону в ХV-ХVІІІ ст.» за підтримки Українського культурного фонду.
Донедавна у музеї козацький флот був представлений лише моделлю козацької «чайки». В оновленій експозиції заплановано показати моделі та напівмоделі інших типів козацьких човнів.
Сьогодні Олена Пучинян (завідувачка експозиційного відділу музею, автор проєкту) і Галина Третяк (завідувачка сектору науково-просвітницької роботи музею) побували у майстерні судномоделіста Олега Григоровича Лісовенка – майстра спорту України міжнародного класу з судномодельного спорту, володаря золотих медалей по копійним моделям чемпіонатів України та Європи з судномоделізму (2003 рік).
Олег Лісовенко – уроджений миколаївець, тому з дитячих років цікавився кораблями. Зі шкільних років займався судномоделізмом на обласній станції юних техніків, виготовляв ходові моделі. Юнацьке захоплення переросло у справу всього життя. За майстерно виконані стендові копії моделей кораблів та суден, участь у чемпіонатах з судномодельного спорту Олег Григорович у 1972 році отримав звання «майстер спорту СРСР». Протягом 2002 – 2007 рр. працював директором Клубу юних техніків при заводі 61 комунара, прищеплював дітям любов до творчості. До тепер чоловік є учасником клубу народної творчості «Прибужжя».
О.Г. Лісовенко працює зараз над виготовленням напівмоделей козацьких човнів «Баркас», «Дубок», «Струг», «Байдак» і «Сканвея». Робота триває.